Kun kesäloma on enää muutaman päivän päässä ja parvekkeella tarkenee istua vaikka vuorokauden ympäri, alkaa allekirjoittaneella olla kesäfiilikset korkealla. Mutta mistä sopiva musiikki yöttömiin öihin? En nyt tarkoita kaupallisten radioiden masinoimaa kertakäyttöhittiä, joka siidulehmien ja itseruskettuneiden teiniautokuskien on saatava joka kesä, vaan kokonaista musiikkityyliä, joka niputtaisi nykyhetken parhaat palat. Katsotaanpa mitä kaikkea kavereilla on tällä hetkellä soitossa:

Elektropoppia

Kivalle elektropopille ei kerta kaikkiaan tule loppua. Vuosi sitten mainitsemani Owl City myi Fireflies-sinkullaan kuin MDPV ja avasi pelin isosti Euroopan listoilla. Donkeyboyn albumilla on muutamia helmiä, vaikka onhan tuo laulu melkoista kaakatusta. LMFAO:n vitsi vanheni mutta Dr. Hollywood kuulostaa edelleen smoothilta. Lisää nimiä voisi tiputella Robynista Crystal Castlesiin, mutta onko tämän lajin kuntohuippu kuitenkin jo nähty?

Trendikkyys: 8/10
Tanssittavuus: 7/10
Sielu: 1/10

Suomi-iskelmää

Jos kysyisin Tipalta ja Juho Eemeliltä, vastaus olisi 70-80-lukujen iskelmä. Musiikin jatkuva kiertokulku on pyöräyttänyt tähdet siihen asentoon, että gangsterirapin nimeen vannova stadilainenkin joutuu tuntemaan Peteliuksen, Koivuniemen ja Paunun painon levylaukussaan. Em. kaverukset loihtivat juhannuksenviettoomme mainion kattauksen Suomi-vinyyleillään. Menee joillekin läpi pelkkänä vitsinä, mutta joukossa on myös ”uskottavia” kappaleita.

Trendikkyys: 7/10
Tanssittavuus: 7/10
Sielu: 5/10

Lisää Suomi-iskelmää

Jos kysyisin Pekalta, hän kääntäisi kelloja vielä enemmän taaksepäin. Kirjoittelin vuosi sitten haltioissani dj Mekaanikon juhannusmiksauksista, jotka ovat ehtineet jo viidenteen osaansa. Rillumarei-meininki ja askeettinen tuotanto sopii kesäiltoihin laiturin nokassa, mutta aiheuttaa suurina annoksina kaipauksen matalimpia bassoja ja kirkkaimpia diskantteja kohtaan.

Trendikkyys: Helsinki ja umpilande 10/10, muu Suomi 3/10
Tanssittavuus: 2/10
Sielu: 10/10

Stoneria

Jos kysyisin Keräseltä tai Rumpuselta, kesän tekevät pörisevä aavikkorock ja sävytetyt aurinkolasit, jotka muuttavat Hutskin suorankin päättymättömän pituiseksi hiekkatieksi. Hitaasti kasvava stoner-jurnutus sopii joihinkin tilanteisiin, mutta on ehkä hieman pitkästyttävää ytimekkäitä veisuja arvostavalle korvalleni.

Trendikkyys: 5/10
Tanssittavuus: 2/10
Sielu: 9/10

Vahvoja ja keskivahvoja naisartisteja

Maailmalla oudot tytöt on nyt pop. Paloma/Marina/Florence against the Winehousemachine, kaikki Lily Allenin perässähiihtäjät, mitänäitänyon. Tanskalainen hömppäpoppari Nabiha kannattaa tsekata, muuten tätä sorttia tuskin tulee kuunneltua.

Trendikkyys: 7/10
Tanssittavuus: vaihtelee
Sielu: 3/10

Hip-hoppia

Mitäs hip-hopilla olisi tarjota minulle? Inhokkilinja jatkuu edelleen ja liian moni kotimainen artisti yrittää pusertaa maailmaan Onnelan dj:lle kelpaavaa synahittiä. Poikkeuksena Paleface, jonka suomenkielinen materiaali kuulostaa kovalta. Maailmalla hiihdellään useampia eri latuja, joista yllä soiva Reflection Eternal kurvaa kivasti Gnarls Barkleyn rytmivarastolle. Bobin Nothin’ on You on törkeän hyvä kappale, albumi sen sijaan vaikutti ensikuuntelulla purukumilta. Cypress Hill -kuume on laskusuunnassa, kun Provinssin jälkeinen aika kuluu. Fun Lovin’ Criminalsin uusi albumi oli sinkkuhehkutukseeni suhteutettuna suuri pettymys.

Trendikkyys: 5/10
Tanssittavuus: 8/10
Sielu: vaihtelee

Tässä vaiheessa kirjoitusta (klo 1:59 yöllä) totesin, että musiikkityylien sanallinen pyörittely vie mielen vain enemmän umpisolmuun. Auta siis miestä (ja muita lukijoita) mäessä ja kerro, mikä sinun mielestäsi on tämän kesän soundi?

Päivitys: J-V:n ehdotuksesta Volumen kesähitit saatavana nyt myös Spotify-soittolistana. Listan alkupäässä on tässä kirjoituksessa mainittuja artisteja, mutta joukon jatkoksi saa lisätä kesään sopivaa musiikkia aikakauteen ja tyyliin katsomatta.