Tekstityöläisenä en voi käsittää, millaisia rimanalituksia suurin osa suomalaisista iskelmäsanoituksista on. Lyriikat ovat täynnä kuluneimpia loppusointuja tyyliin ”lähdet – tähdet”, ”iltaa – siltaa” ja ”näin – päin”. Kun kuulee riimiparin ensimmäisen lauseen, voi jo arvata mihin sanaan jälkimmäinen loppuu. Käytetty kieli ei ole kiinni tässä ajassa, mutta ei myöskään tarpeeksi retroa nostattaakseen nostalgiaa. Vanhanaikaisia sanavalintoja kuten ”vierahilla mailla” ja ”unhoittaa” ripotellaan sekaan lähinnä siksi, ettei uusia ole tarvinnut keksiä.

Ennen oli laivat puuta, miehet rautaa ja nähtävästi kynätkin terävämpiä, sillä vanhoissa kotimaisissa sävelmissä kuulee aika mestarillista sanankäyttöä. Soittokieltoja ja yleistä paheksuntaa pelkäävät pelimannit joutuivat asettelemaan sanansa paljon tarkemmin kuin nykyajan rääväsuiset popparit, vaikka laulujen aiheet pyörivät jo silloin tuttujen aiheiden – petollisen rakkauden, petipuuhien ja pämppäyksen – ympärillä.

Juuri tästä kamasta DJ Mekaanikko on nyt koostanut juhannusmiksauksen, jota suosittelen lämpimästi kesäiltojen soundtrackiksi. Tappiin asti masteroidun nykypopin keskellä vanha Suomi-soundi on kuin tuulahdus raitista ilmaa turkkilaisessa yökerhossa. Itselleni miksaus tuli muutenkin otolliseen aikaan, sillä lukaisin juuri Jyrki Hämäläisen kirjoittaman Olavi Virta -historiikin, jossa vanhojen Suomi-viihdyttäjien vaiheita käydään läpi. Virtahan oli Suomen ensimmäinen supertähti, joka lauloi, lempi ja kaahasi amerikanraudallaan pitkin Suomea hengästyttävällä tahdilla. Äijällä oli myös battle-asennetta: hän saattoi levyttää toisten laulajien biiseistä omia versioitaan, jotka burnasivat alkuperäisen täysin!

juhannustanssit4

Juhannustanssit 4 -miksauksen voi ladata suoraan tästä linkistä, biisilista ja saatekirje löytyvät Pingstaten foorumilta. Tiedosto on saatavilla rajoitetun ajan, joten älä viivyttele!