Club 25:n tilanteesta tipahti tänään pitkästä aikaa uutisia lukemattomien huhujen vastapainoksi. Folkhälsan ja Harry Schaumanin säätiö ovat lyöneet lompakkonsa kimppaan ja aloittavat korttelin rakentamisen keväällä 2011. Tiedote ei kertonut, koska rakennus varsinaisesti siirtyy kaupungilta Folkhälsanille, mutta se on selvää, että Raastuvankatu 25 poistuu rokkiklubien kartalta tuota pikaa. Kansanterveysaate ja olut + kovaääninen musiikki tuskin sopivat saman katon alle.

Kuva: Folkhälsan ja Aitoaho & Viljanen. Katso suurempana täältä.

Hassu yhteensattuma, että vain pari päivää sitten vietin iltaa toisella perinteisellä klubilla, jonka päivät ovat luetut. Olimme varhaiskeski-ikäisellä poikaporukalla Turussa ja suuntasimme perjantai-iltana TVO:lle. Suhteellisen legendaarinen keikkapaikka sulkeutuu tänä keväänä, sillä sen tilalle rakennetaan pyöräkellari ja pesutupa. Kyllä, luitte oikein. Pyöräkellari ja pesutupa. Sama kuin Hietalahden Villa purettaisiin Lidlin tieltä.

Pelkät perinteet eivät tietenkään riitä perusteeksi kaiken vanhan säilyttämiseen. Helsingissäkin Elmun konttorilla ollaan varmasti tyytyväisiä, että Lepakkoluolalle kävi kuten kävi, sillä muutos johti Nosturin perustamiseen. Club 25:n sulkeutumisen jälkeen Vaasassakin joudutaan miettimään tulevaisuutta tosissaan sen sijaan, että vuosi kerrallaan tapeltaisiin eroosiota vastaan vetämällä uutta maalia halkeamien päälle. Kuulemani mukaan Matkahuolto-case saattaa nousta vielä uudestaan tapetille, sillä suunnitellun kauppakeskuksen liiketilat eivät tässä maailmantilanteessa mene kuin kuumille kiville.

TVO:n tilannetta sen sijaan käy sääliksi. Vaikka tila on matala, ahdas ja ihan yhtä ränsistynyt kuin Club 25, toimintaa pyörittävälle osakunnalle se on kelvannut puutteineen kaikkineen. Klubille ei ole tarvinnut antaa tekohengitystä, vaan sille on aidosti ollut kysyntää Turussa. Sille ei myöskään ole tarvinnut kaataa tukieuroja kaupungin kassasta, vaan se on tuottanut vaihtoehtokulttuuria ihan omalla painollaan. Mutta mikään ei riittänyt, kun TYS-säätiön poliitikot päättivät runnoa tahtonsa läpi. Pyöräkellari ja pesutupa.

Apples Of Idunin vaasalaislähtöinen solisti Eetu Moisio (oik.) piti TVO:lla kirpeän palopuheen Turun tulevasta kulttuuripääkaupunkivuodesta ja kulttuurin todellisesta tilasta. Hyvä ettei kuullut, kuinka ryhmä vanhan kotikaupunkinsa virnuilijoita mittaili samaan aikaan seiniä katseellaan tyyliin ”Juu, tähän saa kyllä aivan saa-ta-nan hyvän pyöräkellarin!”

I Was A Teenage Satan Worshipper oli positiivinen uusi tuttavuus. Suoraviivaisella pop-rockilla alkanut keikka yltyi loppua kohti lähes tappeluteknoksi (kts. bändit Justice ja MSTRKRFT). Tätä herkkua on maaliskuun alussa Vaasassakin tarjolla.

PS. Folkhälsanin suunnitelmissa on sekin hyvä puoli, että iät ja ajat kesken ollut kortteli puoliksi purettuine liitereineen pannaan kuntoon. Ehkä 25:stakin tulee hieno nuorisokahvila. Minulla on vain yksi pyyntö: nimetkää paikka uudestaan. Nimi Club 25 kuuluu musiikkiväelle.