Vaasassa on viime päivinä keskusteltu eräiden kaupunginvaltuutettujen tekemästä ehdotuksesta, jossa Matkahuollon tyhjilleen jäävä rakennus muutettaisiin rock-klubiksi. Valtuutetut ovat pyytäneet musiikkiväkeä ottamaan kantaa ehdotukseen. Volume ry:n hallitus seuraa hanketta innostuneena ja on nostanut tähän lausuntoon muutamia mielestään tärkeitä pointteja.

Hyvät puolet

Vanhan Matkahuollon sijainti keskustan kupeessa vilkkaiden pääväylien risteyksessä on erinomainen. Samassa kiinteistössä tai seinänaapurina ei ole asuntoja, joihin musiikki kantautuisi häiritsevästi. Myös pohjaratkaisultaan (uloskäynnit, kantavat rakenteet, muokattavuus) tila soveltuisi hyvin musiikkiklubiksi. Tilavaan kellariin voisi lisäksi sijoittaa bändien harjoittelutiloja tai vastaavaa musiikkiin liittyvää toimintaa. Rakennuksen yleiskunnon voidaan olettaa olevan tyydyttävä, sillä se on ollut jatkuvassa yrityskäytössä.

Ratkaistavat ongelmat

Kaksi kriittistä kysymystä nousee ylitse muiden: alueen uuden kauppakeskuksen rakentamisaikataulu ja remontoimiskustannukset.

Matkahuollon alueen kaavoitus ja suunnitelmat uudesta kauppakeskuksesta ovat jo melko pitkällä. Mielestämme musiikkitoiminta rakennuksessa kannattaa aloittaa vain, jos toiminta voidaan turvata useaksi vuodeksi eteenpäin. Kenenkään edun mukaista ei ole käyttää rahaa ja resursseja sellaisen tilan remontoimiseen, joka puretaan pian urakan valmistuttua.

Jotta uusi konserttipaikka tarjoaisi asiakkaille miellyttäviä keikkakokemuksia, tulee muun muassa ilmastoinnin, wc-tilojen ja ravintolapalvelujen olla kilpailukykyisellä tasolla. Vapaaehtoistyöllä voidaan pienentää kunnostuskustannuksia, mutta haluamme muistuttaa, että kalliit lvi- ja sähköremontit eivät onnistu talkooporukalla. Samoin ääni-, valo- ja lavatekniikan rakenteiden suunnittelu tulee uskoa ammattilaisten käsiin.

Yhteenveto

Mikäli edellämainitut kysymykset ja joukko pienempiä yksityiskohtia ratkaistaan, Volume on kiinnostunut järjestämään tiloissa toimintaa. Vanha Matkahuolto on tähän mennessä selkeästi paras ehdokas uudeksi elävän musiikin keskukseksi Vaasassa.

halli_002

Matkahuollossa on aineksia Club 25:n korvaajaksi, jos tietyt ongelmakohdat ratkaistaan.