Deadline huomenna, mutta ruudulla vilkkuvalla kursorilla ei ole vielä ainuttakaan kirjainta kaverina? Työpuskuri täynnä, mutta et vain saa ensimmäisestä hommasta otetta? Väijyt Facebookin uutisvirtaa vartin välein, vaikkei siellä ole mitään ”Meidän ihana Aatu-poika teki ison kakan” -tilapäivitystä tärkeämpää? Tuttua hommaa. Englannin kielessä on asioiden lykkäämiselle oma yleistermikin, procrastination, suomeksi puhuttakoon saamattomuudesta, vitkastelusta tai vaikkapa ajankäytön ongelmista.
Tunnustan painivani säännöllisesti saamattomuuden kanssa – tunnustakaa tekin, tai olette valehtelevia pikku kakkapyllyjä. Eri ihmisillä saamattomuus voi tarkoittaa isoja tai pienempiä askareita, mutta jokainen siihen törmännee ainakin joskus. Itselläni tekemättömänä retajaa muun muassa toukokuussa annettu koulutehtävä eikä se MBA-arvonimeen tähtäävä lopputyökään ole liikahtanut eteenpäin tämän vuoden puolella. Töissä viikottaiset deadlinet tulevat saavutettua – koska muuta vaihtoehtoa ei ole – mutta pitkän tähtäimen parannukset jäävät liian usein kauniiden ajatusten tasolle. Henkilökohtaisessa elämässä punttisaliharrastus pitäisi saada vuosien tauon jälkeen säännöllisesti käyntiin, kun terassilla suoritettu massakausikin sujui yli odotusten.
Vitkasteluvitsauksen voi onneksi kitkeä siellä missä se on syntynytkin: internetissä. Maailmalle on noussut sadoittain blogeja ja sivustoja, jotka käsittelevät elämänhallinnan eri osa-alueita. Zen Habitsin ja Lifehackin kaltaiset suurimmat houkuttelevat satojatuhansia vakiokävijöitä, joten ilmeisesti muillakin on kränää Facebook-jumittamisensa kanssa. Parhaimmat kirjoittajat elättävät itsensä bloggaamisella ja julkaisevat sarasvuomaisia oppaita, joten rahaakin alalla liikkuu.
Elämänhallintasivustojen viesti on, että aivan kuten Windowsin rekisterin kanssa takkuileva tietokone, myös vitkasteleva ihminen voidaan tuunata tehokkaammaksi. Kielenkäyttö on jotakin uskonlahkon ja ostos-tv:n väliltä: Henkilökohtaisen Todellisuutesi Muuttaminen – osat 1 ja 2! Kolme Tehokasta Tapaa Kasvattaa Tahdonvoimaasi! Elämän Käsikirja – 52 Vinkkiä Onneen Ja Tehokkuuteen! Suurin osa sisällöstä on melkoisia itsestäänselvyyksiä, mutta jos jotakuta helpottaa nähdä hyviä neuvoja rohkaisevaan sävyyn kirjoitettuna, suosittelen tutustumaan yllämainittuihin saitteihin. Minä löysin tätä kautta mainion Things-tehtävänhallintaohjelman, jolla tekemisiänsä voi aikatauluttaa pelkkää kalenteria paremmin.
Koitin etsiä suomalaisesta blogimaailmasta vastaavien gurujen kirjoituksia, mutta löysin enimmäkseen syömishäiriöisten henkilökohtaisia selviytymistarinoita sekä uskonnollisia blogeja. Harva kirjoittaa polleasti ”tehkää kuten minä sanon”, vaan asenne on enemmänkin ”näin minä maan matonen koitan pärjätä”. Olisikohan tässä nyt markkinaraon paikka? Mainiota Guruopisto-juttusarjaa lukemalla olenkin jo selvittänyt, miten asiantuntijaksi kasvetaan. Oletteko valmiit nostamaan minut Guruksenne, jos vanha Markku poistuu ja Markku 2.0 nousee tilalle?