Taiteiden yö on Vaasan paras tapahtuma. Se on ollut sitä jo pitkään, Rantarockia, Katujuhlia, Water Carnivalia, Musiikkijuhlia, Asuntomessuja ja Rockperryä mitenkään väheksymättä. Jostain syystä Taiteiden yö vain saa vaasalaiset ihan eri tavalla liikkeelle. Jääkiekkotermein ilmaistuna yössä ei ”puristeta mailaa”, vaan tekijät ovat todella vilpittömällä asenteella liikenteessä. Ohjelmisto on todellakin enemmän kuin osiensa summa: harvoin yössä on mitään yksittäistä esitystä, joka olisi pakko nähdä, mutta joukossa pienistä palasista kertyy aika mahtava paketti.

Joku tiukkapipo tietysti haukkuu yleisönosastossa tapahtuman pelkäksi nuorison ryyppyjuhlaksi, mutta olkoon niin, sillä siten Taiteiden yön asiakkaaksi kasvetaan. Teini-iässä siemailtiin palokujalla muutamat oluet ja liityttiin juhlahumuun äitin valvovaa silmää vältellen. Pari vuotta myöhemmin oltiinkin jo itse esiintymässä Hartmaninkujalla DOM Munkhausin edessä. Siitä eteenpäin olen käynyt joka vuosi tsekkailemassa menoa tavalla tai toisella. Ja nyt heitän vanhempana valtiomiehenä omat menovinkkini näin intterwebin välityksellä:

Tanssikoulu Kipinä, Kasarmialue

Elokuussa aloittava uusi tanssikoulu esittäytyy kansalle. Elävää ja dj-pohjaista musiikkia klo 19 alkaen, tanssiesityksiä iltakymmenestä eteenpäin. Jos kassu on liian kaukana, Kipinän flikkoja näkee myös Rewellissä (klo 17.50) ja pääkirjaston Draama-salissa (klo 20 ja 21).

Syssyn Saakelin Sävelet, Kasarmialue

Butcho isännöi, Neveready, F-Digital, Laiska Lepponen ja kumppanit musisoivat räppiä, rumpubassoa ja sen sellaista. Pojilla tulee pitkä päivä, sillä neula tippuu vinyylille jo klo 15. Alueella myös graffititaidetta.

Kaariporttiystävät, Raastuvankatu 8

Elvis ja muut edesmenneet starat esiintyvät meedion välityksellä. Hörhöilystähän tässä on kyse, mutten ole vielä kertaakaan osunut paikalle tsekkaamaan, kuinka laadukkaasta hörhöilystä. Esitykset klo 19 alkaen.

Teknolava, Kaupungintalon puisto

Konemusiikkia klo 17-24 dj Klaus K:n ja Winnie P:n tahdissa. Tulitanssia illan hämärtyessä klo 22. Ja ihme jos joku toppahousu ei kaada pullollista Fairya suihkulähteeseen.

Torilava

Ensimmäisessä Metal Nightissa vakuuttanut Sleigh MSN puristaa tiukan puolituntisen metallia klo 18.

Atelje Torni, Pitkäkatu 66

Entinen äidinkielenopettajani ja minua toimittajan uralle innostanut Kyösti Kelhä esiintyy klo 18.30. Kotisivujen ohjelmassa lukee yhdessä kohdassa ”huumoria” ja toisessa ”runonlausuntaa”. Kyöstin tietäen nämä voivat molemmat pitää samanaikaisesti paikkansa.

Simo Kitchen & Bar, Kuntsi

Kuntsilla on yleisöopastuksia ja ohjelmaa, mutta ennen kaikkea usutan teidät käymään Simon terassilla bissellä. Ehkä museonjohtaja saataisiin siten ymmärtämään, mikä riipaiseva vääryys on pakottaa näin mahtavalla paikalla sijaitseva terassi sulkemaan ovensa arkisin jo viideltä. Tämä kesä on kohta taputeltu, mutta ehkä ensi kesänä sitten…

Kaksi on joukosta poissa

Vesitorniin kipuaminen on nykyisin EU:n määräyksellä kiellettyä. Todennäköisyys, että satunnainen kävijä pääsee myrkyttämään kaupungin juomaveden jätskitikullaan, on varmasti tähtitieteellisen korkea.

Club 25 oli Welmun aikoihin Taiteiden yön vakiopaikkoja, mutta isännän puuttuessa talo rapistuu ja aika tekee työtään sen purkamista toivovien tahojen hyväksi. Jos ette usko minua, uskokaa Hautalaa, se on sentään kirjailija.

Taiteiden Yö Vaasassa 6.8. Katso Taiteiden yön koko ohjelma täältä