Vaasan Ikkunan tämänviikkoisen pääkirjoituksen kirjoittanut Elina Levijoki sohaisi muurahaispesää, kun kertoi lähes kaikkien Ruusut ja risut -palstalle tulevien viestien olevan kieliasultaan julkaisukelvottomia. Lehden luetuimman palstan solvaaminen oli uhkarohkea, mutta hieno temppu. Elinalla oli vain ihan suotta kirjoituksessaan pilkkua viilaavan äikänopettajan näkökulma, olisit antanut palaa vähän viestien sisällöstäkin!

Ruusut ja risut on paikkansa vaasalaisessa elämänmenossa ansainnut, mutta muuten sanomalehtien tekstaripalstat ovat pahinta tuubaa, mitä paperille nykyisin painetaan. Mitä nopeammin mielipiteensä saa pukattua tekstiviestinä menemään, sitä vähemmän niihin ehtii järkeä matkaan. Ja kun toiset primitiivit vastaavat huutoon, jopa liikenneympyrässä ajamisesta saadaan aikaan kuukausia kestävä väittely.

Nettipuolella uutissaittien kommenttikeskustelut tulevat hyvänä kakkosena. Lukijoiden mielipiteiden julkaiseminen uutisen yhteydessä kuulosti toimituksissa varmaan aluksi hyvältä idealta – toimiihan se blogeissakin! Julkaistaan me hyviä uutisia, niin lukijat parantavat niitä entisestään asiantuntevilla kommenteilla ja linkeillä. Ja paskat.

Vilkaiskaapa vaikka Taloussanomien tai Digitodayn kommentoinnin tasoa. Luulisi että taloudesta ja tekniikasta kiinnostuneilla olisi edes terveen paperit, mutta uutisissa on käynnissä sellainen v**tuilun, näsäviisastelun ja jankkaamisen maratoni, että sääliksi käy moderaattoria. Kommenteilla on jatkuvasti vähemmän ja vähemmän tekemistä uutisoinnin kanssa, vaan ne elävät omaa maailmaansa, jossa puhutaan vain ylihintaisista neukkukuutioista (=kerrostaloasunnoista) ja iPhoneista. Sääliksi käy toimittajia – ellei koko juttu sitten ole koomikoiden masinoimaa uuden ajan nettihuumoria, jonka juju paljastetaan vasta myöhemmin? Ketonen ja Myllyrinne ainakin saisivat kirjoittajien hahmoista hyvää materiaalia.

Volumen saitin kommentit ovat toistaiseksi olleet tosi asiallisia ja aiheeseen liittyviä – jos ei lasketa roskapostituksen yrittäjiä ja sitä herraa, joka oli kirjoittanut runkkailuhistoriastaan englanninkielisen kirjan ja tarjosi sivua siitä julkaistavaksemme. Olisiko meidän aika laskeutua hetkeksi muun maailman tasolle? Laita kursori allaolevaan tekstikenttään ja päästä sisäinen idioottisi hetkeksi irti! Solvaa muiden kommentteja, valita katujen hiekoituksesta, etsi kirjoitusvirheitä suurennuslasilla ja tee niitä itse niin paljon kuin haluat. Illu, Vonne, Jyse, Marko ja muut, teidät on haastettu! Lupaan julkaista kaikki kommentit, jotka eivät sentään riko lakipykäliä. GO GRAZY!