Suomi saa uuden puolueen, jos ja kun Piraattipuolueen keräämät kannattajakortit hyväksytään puoluerekisterissä. Mitä näistä uuden sukupolven piraateista oikein pitäisi ajatella?

Piraattipuolue osaa kyllä ilmaista itseään tiedotteissa sujuvasti, mutta julkiset esiintymiset antavat lähinnä mielikuvan jannuista, jotka haluavat lipittää rauhassa Coca-Colaa samalla kun uusimmat leffat valuvat nopeinta mahdollista nettiyhteyttä pitkin kotiin. Vapaan warettamisen nostaminen etusijalle häiritsee ainakin minua, joka olen oikeasti huolestunut sensuurilistoista, sormenjälkirekistereistä sekä viihdeteollisuudelle annetuista poliisioikeuksista. Kuten Jyrki Kasvi kirjoitti blogissaan, puoluetta tullaan julkisuudessa lyömään piratismilla niin, että muu asialista unohtuu.

Lataaminen vertaisverkoista on muutenkin ”kaksipiippuinen miekka”, jos sattuu olemaan sekä musiikin tekijä että kuluttaja. En usko tippaakaan selitykseen ”Ostan myöhemmin omaksi ne levyt, joista pidin”. Ei kai kukaan noin tee, sehän on hölmöä! Myöskään ”Ei mun waretus kuitenkaan Britneyn palkkapussissa tunnu” -puolustuspuhe ei ole rehellinen. Kehut MySpacessa eivät lämmitä ketään, jos albumi myy alle 500 kappaletta. Sitten menet keikalle: yleisö ulvoo mukana biiseissä joka puolella Suomea ja tulee jälkikäteen pyytämään nimmarit poltettuun levyyn. Jossakin vaiheessa uuden musiikin tekeminen saattaa sukeltaa tosi pahasti, mitäs sitten kuunnellaan?

Toisaalta en usko myöskään Teostoa. Kyseinen yhdistys kuluttaa muusikkojen rahoja vuosittain oman toimintansa pyörittämiseen yli kahdeksan miljoonaa, olisikohan homma tietokoneaikana hoidettavissa tehokkaammin? Kulukuurin voitte aloittaa Teostory-lehdestä, jonka jokainen numero on samaa jankutusta Suuresta uhasta. Kotiäänityksiä on yritetty kampittaa nauhurien keksimisestä asti, mutta ihan hyvin viihdeteollisuus tuntuu pärjänneen. Samoin kopiosuojauksia virittelevät online-musiikkikaupat voivat katsoa peiliin: miksi oma tuote on huonompi kuin The Pirate Bay?

Alkuvaiheessa mikään Piraattipuolueen ja Piraattiliiton tekijänoikeusjulistuksissa ei oikein näytä siltä, että luovan työn tekijä voisi ne allekirjoittaa. Mielenkiintoista myös nähdä, mistä luovutaan ensin, kun politikointi muiden puolueiden kanssa alkaa. En siis itse äänestäisi tällä hetkellä Piraattipuoluetta, mutta olen hiljaa tyytyväinen sen olemassaoloon. Jos ei muuta, puolue tuo ainakin kauan kaivattuja vastaväitteitä Karpelan ja Lindenin kaltaisten pöllöjen politiikalle.