Tikulla silmään sitä joka vanhoja muistelee, mutta sanon sen silti: useimmista nykypäivän musiikkivideoista puuttuu sielu. Kun video kestää 3-4 minuuttia, näkisin mieluummin yhden nerokkaan idean kuin kymmenen kuvauspäivää ja puoli vuotta 3D-animointia. Visuaalisuus on tänä päivänä jotakin aivan uskomatonta, mutta eipä aavikolla tai avaruudessa murjottavaa Linkin Parkia voi omaperäisyydestä kehua. Soittovideo on aina varma ratkaisu, mutta meininki tapaa latistua sitä mukaa kun valoseinä bändin takana kasvaa.

Aloin sitten muistelemaan nerokkaita musiikkivideoita vuosien varrelta. The Motorhomesin avaruuteen ammuttava koira on sellainen. Foo Fightersin muuttumisleikki Learn To Fly, Kaiser Chiefsin Ruby ja The Verven Bitter Sweet Symphony ovat sellaisia. Jopa The Formatin breikkaavat maskotit on kaikessa yksinkertaisuudessaan sellainen. Madonnan Bad Girl ja Gunnareitten November Rain muistuttavat enemmän elokuvaa kuin videota, mutta tarina on kerrottu uskomattoman hienosti. Tarkempi penkominen osoitti kuitenkin, että leijonanosan aikamme nerokkaimmista videoista on ohjannut sama otus: Spike Jonze.

spikejonze1secondfilm

Spike Jonze. Kuva: Wikimedia Commons

Jonze on se mies, joka sovitti Weezerin Onnen päivien lavasteisiin Buddy Holly -videossa. Hän ohjasi The Pharcydeä nurinkurisessa Dropissa, Björkiä It’s Oh So Quietissa ja aina yhtä kuumottavaa Christopher Walkenia Fatboy Slimin Weapon of Choicessa. Omia muuvejaan mies esitteli Torrance Community Dance Groupin höyrypäisenä ryhmänohjaajana Praise Youn videolla. Jonze myös kannatteli maailman pilottilasi- ja tekoviiksiteollisuutta vuosikaudet ohjaamalla Beastie Boysin Sabotagen. Näiden esimerkkien lisäksi Wikipediasta löytyy parikymmentä mestariteosta lisää. Kuka tahansa Hype Williams saa hienon videon aikaan riittävällä budjetilla, mutta Jonze on osoittanut, että nerokkaasta ideasta syntyy hitti vaikka käsivaralta kuvattuna.

Musiikkivideoiden ohella Jonze on ohjannut pari kiiteltyä elokuvaa, skeitannut ja breikannut sekä ollut perustamassa Jackassia. Nykyisin Jonze vaikuttaa luovana johtajana Vice-lehden VBS.tv-videopalvelussa, joka tuottaa nyrjähtäneitä uutisia niistä maailmankolkista, jotka CNN on unohtanut. Siviilissä hän oli Sofia Coppolan aviomies ja deittailee nykyisin Michelle Williamsia, mikä antaa toivoa sadoilletuhansille rumille, mutta nerokkaille rillipäille kautta maailman.

Ilokseni huomasin interwebbiä tonkiessani, että Jonze on muutaman vuoden tauon jälkeen palannut musiikkivideoiden pariin. Ainakaan särmä ei ole kadonnut hänen töistään: Kanye Westin Flashing Lights hyllytettiin ennen ensi-iltaa, sillä päähenkilönä nähtävä Playboy-malli murjoo videolla auton takakonttiin sidotun Mr. Westin kuoliaaksi lapiolla. Camoon, antakaa Spikelle synninpäästö – kukapa ei olisi joskus haaveillut samasta?