Tietoturva-Pandalla on asiaa. Facebook olisi rutkasti tylsempi paikka, jos käyttäjät suhtautuisivat siihen asiallisena portfoliona tai henkilökohtaisen brändin rakennustyökaluna, jossa kaikki kiiltää. Profiilikuvakin on otettu palmun alla. Rehellisimmät tilapäivitykset kirjoitetaan yleensä yökerhosta kotiutumisen aikoihin ja hauskimmat kuvat saattavat sisältää jotain kiusallista kuvassa olijoiden kannalta.

Koska kukaan ei silti ansaitse tulla nolatuksi tietämättömyyden takia, kannattaa tutustua esim. tähän Mashablen artikkeliin Facebookin yksityisyysasetuksista. Kielimiehenä pyöräytin tärkeimmät kohdat pohjanmaaksi:

1. Jaa kaverit listoihin. Sydämettömältä kuulostava toimenpide mahdollistaa yksityisyysasetuksien säätämisen kerralla isolle porukalle. Jos tapanasi on sadatella työsi turhanpäiväisyyttä, ei välttämättä kannata näyttää tilapäivityksiäsi esimiehelle, eikä stalkkaavan exän tarvitse nähdä, miltä yhteinen koti uuden puolison kanssa näyttää. Itse olen tehnyt seuraavat listat:

  • – en tunne: tyypit jotka ovat halunneet olla kavereita kanssani, mutta nimi tai kuva ei kerta kaikkiaan vaikuta tutulta
  • – hyvän päivän tutut, joiden kanssa en ole muuten tekemisissä
  • – asiakkaat ja muut sellaiset ihmiset, jotka liittyvät pelkästään työasioihin

Muutoksia voi tehdä jälkikäteenkin huoletta, sillä kaverisi eivät näe listojesi nimiä ja rajoituksia. Helpoimmalla pääsee, kun tipauttaa jokaisen johonkin kategoriaan jo kaveripyyntöä hyväksyessä. Jos puolitutusta tulee myöhemmin kaveri, poikaystävä tai lastesi isä, upgreidaa hänet sitä mukaa paremmalle kaverilistalle. Ja aina voit tsekata, miten kaveri X näkee sivusi:

katso_profiilia

Asetukset -> Yksityisyysasetukset -> Profiili

2. Kun listat on luotu, tee Yksityisyysasetukset-sivulla haluamasi rajoitukset kuville, tilapäivityksille ja muille Facebookin sisältötyypeille. Omat asetukseni näyttävät tältä:

yksityisyys_profiili

Asetukset -> Yksityisyysasetukset -> Profiili

Omaa profiilisivua ei kannata täysin piilottaa, sillä se vaikeuttaa oikeiden tuttujen mahdollisuuksia löytää sinut varsinkin silloin, jos profiilikuva on epäselvä.

yksityisyys_haku

Asetukset -> Yksityisyysasetukset -> Haku

Listoista huolimatta kannattaa muistaa, että Facebookin tapa käsitellä kuvien katseluoikeuksia on tosi monimutkainen. Pelkästään se, että joku omista kavereistasi on kommentoinut yhtä kuvaasi, saattaa avata koko albumin sellaisille käyttäjille jotka eivät ole kavereitasi ollenkaan. Itsekriittisyyttä kannattaa siis harrastaa. Profiilikuvat-kansion sisältöön rajoitukset eivät pure samalla tavalla kuin muihin.

Ja lopuksi: älkää käyttäkö näitä rajoituksia kertojaa vastaan, sillä minun on hyvä tietää teistä aivan kaikki, rakkaat 323 Facebook-mussukkaani.

PS. Haluatko päästä eroon Facebook-uutisvirran tukkivista testeistä? Saija Yli-Pörstilä took the Oletko idiootti? quiz and the result is Varppina olet! Ja sotket vielä muiden feisbookit, senkin sika! Jos käytät Firefoxia tai Chromea, toimi näin:

  1. 1. Asenna Firefoxiin Greasemonkey-lisäosa tästä osoitteesta
  2. 2. Klikkaa sivulla Add to Firefox, hyväksy asennus ja käynnistä selain uudestaan
  3. 3. Klikkaa tätä linkkiä
  4. 4. Hyväksy Greasemonkey-skriptin asentaminen

Täts it! Facebookin etusivun pitäisi puhdistua huomattavasti. Ongelmatilanteisiin saattaa löytyä vastauksia ohjeen alkuperäisen kirjoittajan sivulta. Käyttäjien itse tekemillä Greasemonkey-skripteillä voi saada pahaakin aikaan, joten älä asentele niitä netistä perehtymättä ensin skriptin luotettavuuteen.