Haastattelu: Janne Laaksonen
Kuva: Bengt Henriksson

Viime kesänä Volume järjesti torilavalla tapahtuman, jossa sain ensikosketuksen bändiin nimeltä Eld. Harvoin käy niin, että uusi bändi toimii ensikuulemalla, mutta nyt kävi niin. Energinen lavaesiintyminen ja ainakin mun musamakuun erittäin toimivat biisit jäivät mieleen.

Sitten näin bändin esiintyvän Volumen Fanny-talon demoillassa ja päätin olla paikalla. Keikka oli intiimimmästä tilasta johtuen vielä kovempi kun torilavalla. Pian tämän jälkeen näin ilmoituksen, että Eld esiintyy Leipätehtaalla muutaman muun bändin kanssa.

Eli ei muuta kun mankkanauhuri hippilaukkuun ja bändiä kiusaamaan.

Paikalla oli bändin kielisoitinosasto, laulaja ja rumpali tulivat paikalle vasta keikan alkaessa. Jutskailtiin takahuoneessa joten taustamelun takia ei ihan joka sanasta saa nauhalta tolkkua, mutta olennainen välittyy.

Eld syntyi noin viisi vuotta sitten eli koronan alkaessa. Tyypit tapasivat baarissa sen jälkeen kun solisti Zeta ja kitaristi Space jam Joel muuttivat takaisin Suomeen. Toinen Itävallasta ja toinen Portugalista. Syntyi ajatus, että nyt pitää perustaa bändi.

Tilanteesta johtuen ei keikkoja ollut tai niitä ei voinut tehdä rajoitusten takia. Biisejä syntyi kuitenkin paljon. Biisit syntyvät yhteistyöllä ja sanat kirjoittaa yleensä laulaja Zeta. Musiikillinen määritelmä syntyneelle materiaalille on Space Punk.

Rajoitusten päättyessä bändi on tehnyt keikkoja Vaasan lisäksi Jeppiksessä, Turussa, Helsingissä, Puolassa ja Liettuassa. Mainittakoon kasetinjulkaisukeikka hiljattain paikallisessa skatepuodissa. Eli bändin tuotantoa on siis saatavilla suoratoistojen lisäksi retrohenkisesti c-kasetti ep:n muodossa.

Myös videomuodossa tuotantoa on kuultavissa livevideoiden lisäksi Never drink alone biisin verran. Videon on kuvannut ja leikannut Stefan Westerqård yhdessä Valter Lidslen kanssa, pääosaa videolla näyttelee Jan Lindholm ja muita osia laaja kaverikattaus.

Tällä hetkellä bändi treenaa ja kirjoittaa biisejä tulevalle pitkäsoitolle. Materiaalia tarjotaan levy-yhtiöille, mutta jos kukaan ei tarjoa sopimusta, levy julkaistaan itse.

Bändiläisten musiikilliset mieltymykset ovat erilaiset, mutta yhteisiäkin suosikkeja löytyy, esim Black Sabbath. Erilaiset genret sitten sekoittuvat Eldin musiikissa. Yhteisiä ulkomusiikillisia kiinnostuksen kohteita ovat esim avaruus ja salaliittoteoriat. Tämä kuuluu myös sanoituksissa, joissa usein kyseenalaistetaan yleisiä ajattelutapoja.

Eld on:
Zeta: laulu
Space Jam Joel: kitara
Jessy Jetpack: kitara
Jupiter Jim Justice: basso
Fishy: rummut

Linkkejä:
Facebook: https://www.facebook.com/eldtheband/
Instagram: instagram.com/eld.theband
Spotify: https://open.spotify.com/artist/02BSuGDjLPgWv2Tdrvcnpp?si=sgbZUvwrQK6Mqjx9wjpXKw
Youtube: https://youtube.com/@eldtheband?si=Een_-D7Ygu4cpJYk