Volumen Suski kävi haastattelemassa kolmea lahjakasta taiteilijaa heidän tulevan taidenäyttelynsä tiimoilta. Art Exhibition 3/15 järjestetään Ritzissä ja avajaiset ovat lauantaina 4.helmikuuta.  Haastattelusta selviää Hermanni Wolffin, Ville Hiltusen ja Teemu Sorilan ajatuksia tulevasta näyttelystä sekä itse taiteen tekemisestä. 

3/15 on kolmen itseoppineen uuden sukupolven kuvantekijän ensimmäinen yhteinen taidenäyttely, jossa teokset vuorottelevat surrealististen maisemien, unenomaisten hahmojen ja yksinkertaisten arkkimuotojen välillä. Tapaan näyttelyn taiteilijat työhuoneella, jossa soi tunnelmallinen Tom Waits ja hyväntuulinen, mutta odottava tunnelma on käsin kosketeltavissa.

”Onhan se hienoa päästä tuomaan omia teoksia esille, muidenkin nähtäväksi. Omaksi iloksihan tätä pitkälti tehdään, mutta on kai tässä se juttu että muutkin pääsevät niitä näkemään, eikä töitä pistetä vain nurkkaan pölyttymään kun ne on saatu valmiiksi”.

Kuvantekijöiksi itseään tituleeraavat Teemu Sorila sekä kuvassa esiintyvät Hermanni Wolff & Ville Hiltunen ovat tunteneet toisensa jo pitkän aikaa ja yhteinen näyttelykin on leijaillut ajatuksissa jo tovin. Nyt siihen saatiin oivallinen mahdollisuus ja näyttely tullaan ripustamaan Ritzin punaisen maton siivittämään portaikkoon ja yläkertaan.

”Lauantaina 4. helmikuuta vietämme näyttelyn avajaisia Ritzissä klo 18 alkaen, johon ovat tietenkin kaikki tervetulleita. Näyttely kestää kuukauden ja sitä pääsee ihan ilmaiseksi katsomaan aina kun talossa on jotain tapahtumaa ja ovet on auki.”
”Näyttelyn nimi 3/15 viittaa yksikertaisesti siihen että kolme jätkää, 15 taulua.”

Mutta kelataanpa ensin hieman taaksepäin.
Ketkä ovat nämä taiteilijat taulujen takana?

näyttely

Art Exhibition 3/15 4.2.-4.3. Ritzillä.

Hermanni Wolff on vaasalainen nuorimies, joka on viimeisen 5-6 vuoden aikana löytänyt maalaamisesta sen oman juttunsa.
”Olen kyllä pienestä asti piirrellyt paljon ja sitten Ville heitti joskus ilmoille kysymyksen, että olenko ikinä koittanut maalata tauluja, tajusin että en ole, mutta se kyllä ajatuksena heti kiinnosti. Pian ostin ensimmäiset värit ja lähdin koittamaan tulisiko siitä mitään.”
Hermanni maalaa niin akryyli- kuin öljyväreilläkin, mutta näyttelyssä olevat taulut on maalattu sekatekniikalla.
”Alussa tein enemmän ei-esittävää kuvaa, mutta pikkuhiljaa se on muokkaantunut tuommoiseksi unenomaisen ja mielikuvituksellisen maiseman teoksi, joka tuntuu tällä hetkellä ominaiselta.”

Ville Hiltunen taas kertoo piirtämisen olleen aina läsnä.
”Mä oon aina piirtänyt. Se on jotenkin ollut aina mun juttu. Mun vanhemmat on myös taiteilijoita, joten ne on aina kannustanut näihin hommiin!”
Myös Ville on itse opetellut ottamaan erilaiset taiteen toteutustavat haltuun.
”Mua on aina kiinnostanut tekniikat. On tosi kiinnostavaa kehitellä itse kaikkea ja oon nyt esimerkiksi ruostelevyjen kanssa kikkaillut aika paljon. Grafiikkapuoli on kans vienyt mukanaan ja silkkipainosta oon nyt innostunut. Tekniikat rupeaa olemaan kyllä ihan hyvin hallussa, vaikka onhan niissä vielä myös treenattavaa.”
Villeltä tulee olemaan näyttelyssä maalauksia sekä graafisia silkkipainatustauluja.
Kysyttäessä, mistä ideat ja innostus näihin kaikkiin tekniikkoihin lähtee, on vastaus selkeä:
”Kaikki mistä tulee jotain tekstuuria, on helvetin kiinnostavaa!”

Maalaus: Temppa Sorila

Teemu ”Temppa” Sorila taas maalaa öljy- ja akryyliväreilllä ja tyyli on suoraviivainen & arkkitehtuurinen.
”Maalauksesta taisin innostua aikoinaan taidekirjoja selaamalla. Aina on kyllä tullut piirrettyä, mutta maalaaminen tuli kuvioihin vasta myöhemmin. Se kai jotenkin ujuttautui elämään ja nyt ei enää osaa elää ilman.”
Temppa käyttää teoksissaan paljon arkkimuotoja, kuten neliöitä, kolmioita ja ympyröitä.
”Yritän yleensä jättää mahdollisimman paljon tulkinnanvaraa itse taulun katsojalle, ettei teoksia ole selitelty tai juurikaan nimetty. Katsoja saa itse pohtia, mitä taulu esittää.”
Maalauksien lisäksi Tempalta tulee näyttelyyn esille myös piirroksia.

Loppusitaateiksi vielä kysyn, miksi näyttelyä sitten kannattaa tulla katsomaan?
Pohtiva nauru herähtää ilmoille, jonka jälkeen tulee hetken hiljaisuus.

”No, sanotaanko nyt vaikka niin että… kaikkea kannattaa kokeilla!”

ART EXHIBITION 3/15
Ritz, Vaasa
Kirkkopuistikko 22
4.2-4.3.2017
Avajaiset 4.2 klo: 18->
Kaikki näyttelyn taulut ovat myynnissä

-Suski