On pakko myöntää suoraan, että olen ollut tosi huono kuuntelemaan uutta musiikkia, tai oikeastaan uusia levyjä. Viime vuodet ovat kuitenkin omalta osaltani olleet poikkeuksia. Melkoisen suuri kaarti omia suosikkiartisteja on pistänyt uutta musiikkia pihalle. Spotifyn tapaiset suoratoistopalvelut ovat helpottaneet arkea, kun uuden levyn voi heti julkaisupäivänä pistää soimaan ilman suurempia vaivoja.

Ajattelin nyt esitellä tässä muutaman suosikkini ja kirjoittaa pari sanaa niistä. Nämä ovat ehkä juuri ne levyt, jotka menneeltä vuodelta tulevat soimaan omassa levysoittimessa kaikista eniten myös tänä vuonna. Ohessa myös linkkejä levyjen single-lohkaisuihin.

Swallow The Sun – Songs From The North I, II & III

Kunnianhimoinen kolmen levyn ja yli kahden ja puolen tunnin mittainen täyspitkä tältä Jyväskylän death-doom kokoonpanolta. Ensimmäinen levy sisältää sitä tuttua melodista death-doomia, toinen levy on akustinen kokonaisuus ja kolmas vie laahaavan funeral doomin maailmaan. Pakko huomioida, että vanhastaan tuttujen puhtaiden kitarointien lisäksi joukkoon on sijoitettu lähes rautalankamaisia kitarakuvioita ihan soundeja myöden!

Lempibiisi: Empires of Loneliness

Mew – +-

Tanskan indie-ihme maailmalle jaksaa aina jakaa mielipiteitä. Joko siitä tykkää tai ei. Vuonna 2013 ilmestynyt, jo albumin nimeä myöden progeilevan ja kokeilevan No More Stories Are Told Today, I’m Sorry They Washed Away // No More Stories, The World Is Grey, I’m Tired, Let’s Wash Awayn jälkeen paluu suoraviivaisempaan soitantaan tuntuu ja kuulostaa hyvältä!

Lempibiisi: Rows

Wöyh – Dwzyrek

Antti soittaa Stam1nassa ja Jussi YUP:ssa, mutta mitä tapahtuu, kun Hyyrysen veljekset päättävät pistää oman bändin pystyyn? Todella, todella sakeaa materiaalia kaikin puolin, joka alkaa jokaisen kuuntelukerran jälkeen toimimaan aina vain paremmin. Tuntuu, kuin veljekset olisivat kääntäneet kaikki ne huonot inside-vitsit sanoituksiksi.

Lempibiisi: Kamppailu merellä

Veil of Maya – Matriarch

Jenkkidjenttiporukan ensimmäinen albumi vokalistinvaihdoksen jälkeen. Levy jakoi karkeasti mielipiteet kahtia fanien kesken, koska vanhat levyt sisälsivät pelkästään örinälaulua. Nyt mukaan on uuden laulajan mukana saatu taitavaa, vaikkakin musatyylille hieman geneerisen tyylisiä puhtaita lauluosuuksia. Tämä on tehnyt bändistä varmasti helpommin lähestyttävämmän ja mielenkiinnolla seuraan, jatkaako yhtye samalla linjalla. Albumin sanoituskonsepti on parhaimpia, mitä olen pitkään aikaan kuullut/lukenut. Levyn jokainen biisi kertoo jonkin elokuvan, sarjan, sarjakuvan tai videopelin voimakkaista naishahmoista.

Lempibiisi: Leeloo

David Bowie – Blackstar

Virallisesti tämä levy ilmestyi 2016 puolella, mutta pakollisena poikkeuksena menköön. Albumi julkaistiin Bowien 69-vuotissyntymäpäivänä ja vain kaksi päivää myöhemmin hän menehtyi pitkäaikaiseen maksasyöpään. Bowie oli kuin musamaailman kameleontti, vaihtoi niin musatyyliään, kuin ulkonäköään useaan kertaan. Vaikutusta nykyajan pop-musiikkiin ei voi vähätellä. Hatunnoston paikka artistille, joka vielä kymmenen vuotta keikkailu-uran loputtua jatkoi musiikin tekemistä hamaan loppuun asti.

Lempibiisi: I Can’t Give Everything Away

Mitkä olivat sinun vuoden 2015 kuunnelluimmat levyt? Entä mitä levyjä odottelet vuodelta 2016?

– Joni