Vaasalainen metallibändi Rifftera julkaisee elokuun 28. päivä debyyttialbuminsa Pitch Black Inverse Recordsin kautta. Tulossa on massiivinen paketti, sillä kahdeksasta biisistä koostuvalla albumilla on mittaa peräti 54 minuuttia. Huomionarvoista albumilla on se, että levyn ensimmäisellä sinkkulohkaisulla vierailee Soilwork-vokalisti Björn Strid.

Herääminen Pitch Black -albumin julkaisupäivän aamuun on Rifftera-yhtyeen jäsenille merkittävä hetki. Silloin eräänlainen ympyrä sulkeutuu.

– Heti bändiä perustettaessa ideana oli, että kasataan kokoonpano, jonka kanssa voidaan joskus äänittää pitkäsoitto, sanoo bändin kitaristi ja huutovokalisti Janne Hietala.

– Albumi on mielestäni merkki siitä, että bändi on todella saanut jotain aikaan. Jokaisella soittoporukalla voi julkaista demoja ja tehdä vähän keikkoja, mutta itse olen haaveillut albumin tekemisestä siitä alkaen, kun olen nuorena pidellyt kädessäni Metallican levyjä.

Aiemmat yhtyeen jäsenten projektit ovat jääneet demoasteelle.

– Jokaisella ihmisellä on haaveena tehdä tässä elämässä jotain pysyvää. Pitkäsoitto on jotain sellaista, bändin kitaristi ja vokalisti Mikko Kuoppamaa tiivistää.

Riffteran musiikin peruspilareita ovat melodinen death metal ja thrash metal. Yhtyeen musiikista voi löytää yhtäläisyyksiä esimerkiksi Soilworkin, Metallican ja In Flamesin musiikkiin.

Pitch Black on lähes täysin yhtyeen itse kasaan pakertama äänite. Rumpuäänityksiä ja masterointia lukuun ottamatta bändi vastasi itse pitkäsoiton saattamisesta julkaisukuntoon. Vastoinkäymisiltä ei matkan varrella vältytty.

Osaan kappaleista kitararaidat äänitettiin kolmeen kertaan teknisten ongelmien vuoksi. Puhtaiden laulujen äänittäminen viivästyi kuukausilla, koska Kuoppamaalta poistettiin hieman ennen suunniteltua äänitysaikaa etuhampaita.

– Hampaiden tilalle asennettiin proteesit. Sen jälkeen piti opetella ensin puhumaan uudestaan ennen kuin saattoi edes harkita levylle laulamista. Ääntämisestä ei tullut aluksi mitään, Kuoppamaa kertoo.

Vastoinkäymisten jälkeen lopputulos kuulostaa kuitenkin ammattimaiselta. Valmis albumi on Hietalan ja Kuoppamaan mielestä erittäin tasokas ja tasalaatuinen. Kokonaisuuden kruunaa ympäri metallimaailman tunnetun Soilwork-vokalisti Björn Stridin vierailu Rotten to the Core -kappaleessa.

– Strid on kertonut julkisesti olevansa käytettävissä sessiovokalistina. Päätin sitten lähettää hänelle viestin, jossa kysyin lähtisikö hän mukaan. En tosin uskonut hetkeäkään, että hän todella lähtisi, Hietala kertoo.

Strid hyväksyi vierailupyynnön ja äänitti omat osuutensa kotistudiossaan.

– Kun Strid oli lähettänyt omat vokaaliosuutensa, oli pakko pitää yhdet illanistujaiset bändin kesken. Ihan vain siksi, että saisi kuunnella raakamiksausta biisistä kymmenen kertaa putkeen, Kuoppamaa kertoo.

Biisivalinta: Rotten to the Core

”Biisi on straightforward-tyyppistä asennemetallia. Biisin peruspalikat ovat olleet koossa jo vuoden tai pari, mutta kun selvisi, että Björn saadaan mukaan laulamaan, teimme biisiin uuden pre-kertsin ja kertsin, jotta myös Björnin puhdasta laulua saadaan mukaan. Janne teki biisiin varmaan 20 eri kertosäettä ennen kuin nykyinen kertsi irtosi. Se onkin levyn parhaimpia kertsejä.”

Rifftera on:
Janne Hietala – kitara ja huutolaulu
Mikko Kuoppamaa – kitara ja laulu
Antti Pöntinen – koskettimet
Jupe Karhu – basso

Rifftera Facebookissa
Rifftera YouTubessa