Hilanders on heijastus ajalta, jolloin rock ’n’ rollia ja lyhyitä hameita vielä paheksuttiin. Hilanders on rockia, iskelmää, tangoa ja rautalankaa. Bändin perustamisen aikaan yhtyeen laulaja-kitaristi Kassu Halonen löysi isänsä levyhyllystä Badding Rockersin vinyylin ja tajusi, että helvetti, tällaista musiikkia minä haluan soittaa.

Hilanders kumartaa syvään suomalaisen rock-musiikin pioneerien suuntaan. Nauhakaiku, kaukokaipuu ja laulun pehmeä vibrato luovat mielikuvan siitä, että yhtyeen musiikki voisi kantautua raolleen jääneen oven takaa nuorisoseuran tupakkapaikalle 1970-luvun lopulla.

Mutta mikä sai alle 30-vuotiaat nuoret miehet perustamaan tällaisen bändin 2010-luvulla? Kitaristi Lauri Rintalan mukaan kyse oli hauskasta sattumasta.

– Olimme olleet Kassun kanssa hyviä frendejä jo pitkään, mutta emme olleet ikinä soittaneet yhdessä. Lähdimme yhdessä jamittelemaan ja jossain vaiheessa kävi ilmi, että molemmat olivat yhtä aikaa alkaneet fiilistelemään samanlaista musiikkia. Ainakin itse tein sitä jopa vähän salaa, sillä eihän sitä aluksi halunnut myöntää, että kuuntelee vaikka Topi Sorsakoskea ja Agentsia.

Hilanders perustettiin alkuvuodesta 2014 ja uuden omalta tuntuvan jutun löydyttyä intoa ei pidätellyt mikään. Syksyllä valmiina oli 40 omaa kappaletta.

– Sanonta kuuluu, että tällaista musiikkia tehdessä täytyy rakastua paljon, jotta voi sitten pettyä ja tehdä siitä lauluja. Viime vuoden kesä oli sen verran hauskaa aikaa, että tässä onnistuttiin, Rintala jatkaa.

Yhtye on julkaissut Soundcloud-sivullaan kuusi kappaletta, joista tuoreimmat kolme ilmestyivät tämän vuoden huhtikuussa. Keikkoja yhtyeelle on siunaantunut mukavasti muun muassa Turusta, Hämeenlinnasta ja jopa Helsingin Tavastialta.

– Tavastialle kaivattiin toista samanhenkistä bändiä Samat nimet -nimisen yhtyeen singlen julkkarikeikalle ja pääsimme mukaan. Olihan se hieno kokemus, Kassu Halonen kertoo.

Keväällä Hilandersille myönnettiin Vaasan kaupungin apuraha pitkäsoiton äänittämistä varten. Äänitysten aloittamisesta on tarkoitus ryhtyä keskustelemaan vakavasti lähiaikoina.

Yhtyeen jäsenet pitävät arvossa vanhakantaista soundimaailmaa ja hyviä tekstejä.

– Yhdistävä tekijä teksteissämme on tietynlainen melankolia. Ainahan ihminen funtsii, että asiat voisivat olla paremmin esimerkiksi ihmissuhteiden tai rahan puolesta. Usein kirjoitan siitä, että mitä jos asiat olisivatkin menneet toisin. Mitä jos olisin uskaltanut kysyä siltä takapenkin tytöltä koulussa jotain? Rintala kertoo.

– Aina joku tyttö siellä tekstien taustalla on, Halonen lisää.

Yhtyeen jäsenten puheissa toistuu Agents, Badding ja Topi Sorsakoski. Hilanders haluaa pitää suurten nimien perintöä yllä.

– Badding on kuollut, Sorsakoski on kuollut. Romanttisesti ilmaistuna haluamme säilyttää heidän luomaansa henkeä elossa.

Biisivalinta: Lupaan en unohtaa

”Biisi syntyi todella nopeasti. Kassulla oli pitkästä aikaa yhden tytön kanssa varsin vakavaa juttua, joka olisi voinut jatkua pidemmällekin, mutta sitten hänellä heräsi jokin tarve kusta kaikki sen homman suhteen. Kun biisi otettiin soittoon, siihen haettiin tiettyä Agents-henkeä. Tietty tumma ja hämyinen fiilis säilyi biisissä mukana nauhoitettuun versioon asti.”

Hilanders on:

Kassu A. Halonen – laulu ja kitara
Lauri Rintala – laulu ja kitara
Peetu Koistinen – basso
Otto Rönkä – rummut

Hilanders SoundCloudissa
Hilanders Facebookissa