Kun Unian jäseniä pyytää kuvailemaan musiikkiaan adjektiivein, he käyttävät sanoja melankolinen, hieman progressiivinen, toiveikas. Kitaristi Marko Perälän mukaan täydellisellä Unia-pitkäsoitolla CMX menee naimisiin Pink Floydin kanssa, kun samalla taustalla räkättää perverssi Kauko Röyhkä.

Tunnelmarockia soittava Unia on julkaissut kolme suomenkielistä single-kappaletta, joista joulukuussa 2013 julkaistu Sähköpaimen on kerännyt Spotifyssa yli 11 000 kuuntelua. Tuorein, bändin omaa nimeä kantava Unia-single julkaistiin kesäkuun alussa.

Viimeisen puolentoista vuoden aikana yhtye on tehnyt yli 15 keikkaa Helsingistä Mäntsälään ja Vaasasta Viialaan.

– Kesäkuun lopulla soitamme Kangasniemen Rockkaamo-festareilla yhdessä esimerkiksi Von Hertzen Brothersin kanssa. Odotan sitä keikkaa kovasti. Soitamme mukavasti kahden ison bändin välissä, Marko Perälä iloitsee.

Muutamalla irtosinglellä saatu huomio ja keikkamäärä ovat kovan työn tulosta.

– Julkaisujen aikaan on istuttu yöt läpeensä Twitterissä kirjoittamassa ihmisille, että kuunnelkaa tämä meidän biisi. Olemme tehneet paljon töitä sen eteen, että netissä törmää Unian nimeen, Marko Perälä jatkaa.

Uniaa perustettaessa käynnistävänä voimana olivat bändin laulaja Sanna Perälä ja kitaristi Marko Perälä. Pariskunta oli soittanut pitkään yhdessä samassa cover-kokoonpanossa. Taustalla oli samalla kytenyt kipinä oman musiikin tekemiseen.

Unian sävellykset syntyvät fiilispohjalta kitaraa tai pianoa näppäilemällä. Sanoitusten kirjoittaminen lähtee liikkeelle, kun laulaja Sanna Perälä kuuntelee, mitä sävellys haluaa hänelle kertoa.

– Minulle tulee hyvin voimakas intuitio siitä, mistä biisi minulle puhuu. Vaadin muuta bändiä soittamaan biisin pohjaa treenikämpällä niin kauan, että saan paperille ensimmäiset kolme riviä tekstiä, joiden pohjalta tulee tunne, että okei, tästä tämä lähtee, Sanna Perälä kertoo.

Unia äänittää kappaleensa itse. Työtä tehdään kitaristi Joona Hokkasen omalla studiolla, jossa Hokkanen hoitaa kappaleiden äänittämisen ja miksaamisen. Tulevaisuudessa yhtye tähtää yhdessä kehittymiseen, radiosoittoon ja jonain päivänä albumin tekemiseen.

– Olisi hienoa, jos joskus keikoillemme tulisi ihmisiä kaukaakin. Tärkeintä kuitenkin on, että meillä on tällä porukalla yhteinen juttu, jota saamme tehdä. Meillä on yhdessä tosi mukavaa, rumpali Miikka Paumo sanoo.

Entistä isommat ja paremmat keikat kiinnostavat myös. Toisaalta myös pienelle yleisölle soittamisesta voi jäädä vahvoja tunnejälkiä:

– Lapuan keikka toukokuussa oli mieletön kokemus. Se oli työvoitto. Keikan alkaessa baarissa oli sisällä 30 ihmistä ja olin aivan varma, että kohta tupakkapaikalta ryhdytään huutelemaan, että soittakaa hiljempaa, täällä ei voi puhua, Sanna Perälä kertoo.

– Sitten päätin, että emme me tulleet tänne treenejä pitämään. Jossain vaiheessa keikkaa lavan edessä oli oikeasti bileet.

Biisivalinta: Unia

”Marko sävelsi kappaleen helvetillisissä kuumehouruissa. Hän istui kotona kitara sylissä katsomassa Twin Peaksia, kun kappaleen sointukierto istahti paikalleen. Nauhoitusten aikana eteen tulivat kaikki mahdolliset ja mahdottomat ongelmat. Biisin julkaisuun oli latautunut aika paljon tunnetta. Singlen kansikuva on kuolleen ystävämme ottama. Kappale on omistettu hänelle.”

Unia on:

Sanna Perälä – laulu
Marko Perälä – kitara
Joona Hokkanen – kitara ja taustalaulu
Kaisa Halonen – basso ja taustalaulu
Miikka Paumo – rummut ja taustalaulu

Unia Spotifyssa
Unia Facebookissa
Unia Twitterissä