Vaasalainen Timshel on saanut tuekseen ruotsalaislevy-yhtiö 100 Songsin, joka on julkaissut yhtyeeltä kaksi singleä kuluvan vuoden aikana. Myös Timshelin keikat ovat keskittyneet viime aikoina lähinnä Itämeren länsipuolelle. Suomenruotsalaisen kokoonpanon onkin ollut vaikea kiivetä Suomessa kielimuurin yli, mutta äärimmäisen valmiilta jopa kansainvälisille markkinoille kuulostava yhtye on kerännyt ansaitsemaansa huomiota Ruotsissa ja suomenruotsalaisten keskuudessa.

Timshel julkaisi debyyttipitkäsoittonsa Memories Look At Me omakustanteena toukokuussa. Sen jälkeen yhtyeen jäsenet ovat voineet taputella toisiaan olalle.

Kappale Where We Belong nousi Radio Vegan kesän soitetuimpien kappaleiden joukkoon ja syyskuussa yhtye esiintyi suositussa Strömsö-ohjelmassa. When We Fall -kappale päätyi soimaan Ruotsin TV5:n Köksmästarna-sarjassa.

Timshel halusi tehdä debyytistään jotain muuta kuin pelkän nipun peräkkäisiä lauluja. Levyllä kuljetaankin esimerkiksi läpi vuodenaikojen.

– Inspiroiduin Bruce Springsteenin varhaisten levyjen elokuvallisista teemoista ja halusin, että levymme olisi ikään kuin elokuva, jossa eri kappaleet muodostavat eri kohtauksia. Halusimme kuitenkin biisien pärjäävän myös omillaan, joten on kuulijasta kiinni, kuuleeko levyn yksittäisinä kappaleina vai kokonaisena tarinana, kertoo Timshelin laulaja-kitaristi ja säveltäjä Markus Bergfors.

– Albumia äänitettiin varsin pitkään, sillä äänitysten aikaan asuimme eri puolilla maailmaa aina Vanocuverista Turkuun. Äänitysten kestäminen kuitenkin antoi albumille aikaa kypsyä, sillä sessioissa oli jopa parin kuukauden taukoja. Oli vaikeaa saada pidettyä kiinni levyn punaisesta langasta koko projektin ajan, mutta tuottajamme Oliver Lundström piti onneksi huolen kokonaisuuden eheydestä.

Bändi kertoo saavansa inspiraatiota myös amerikkalaisesta kirjallisuudesta.

– Jo bändin nimi tulee John Steinbeckin Eedenistä itään –romaanista, jossa keskustellaan sanasta Timshel. Steinbeck on yks suosikkikirjailijoistani, joten hänen vaikutuksensa näkyy ehdottomasti lyriikoissa. Sama pätee Ernest Hemingwayhin ja Charles Bukowskiin. Innoitusta on kuitenkin tullut myös muualta: esimerkiksi Morning Grace –kappaleen idea syntyi luettuani suomalaisen Tito Collianderin novellin.

Osa Timshelin jäsenistä asuu tällä hetkellä Ruotsissa. Kummassa maassa läpimurto kiinnostaa enemmän, Suomessa vai Ruotsissa?

– Hyvä kysymys. Ruotsissa edustamamme genren musiikkia arvostetaan enemmän ja tällaiselle musiikille on siellä enemmän keikkapaikkoja. Samalla siellä on kuitenkin vaikeampaa erottua massasta.

– Suomessa sopivia keikkapaikkoja on vähemmän ja indieskene on vähemmän kehittynyt, mutta viime vuosina Suomenkin skeneen on ilmestynyt mielenkiintoisia bändejä, kuten French Films, Burning Hearts ja Cats on Fire. Toivomme kuitenkin, että saisimme suosiota sekä Ruotsissa että Suomessa.

Vuonna 2011 perustettu bändi on soittanut lyhyen historiansa aikana jo 63 keikkaa. Suomen ja Ruotsin lisäksi yhtye on nähty myös Englannissa ja Yhdysvalloissa.

– Parasta tähän mennessä on ollut soittaa Dragsfjärdin Baltic Jazzeilla ennen Bo Kaspers Orkesteria. Yleisö oli suurin, jolle olen koskaan päässyt soittamaan. Toisaalta parhaimpia juttuja tässä bändissä on ollut ystävyytemme. Lainatakseni yhden bändin jäsenen isää: ”Tärkeintä bändin yhteissoiton kannalta ovat kahvitauot.”

Biisivalinta:

“Kaikki lähti Halfwaysta. Se on ensimmäinen biisi, jota olemme koskaan soittaneet yhdessä, ja siksi se on määrittänyt paljon sitä, miltä me kuulostamme. Biisissä on kyse sen ymmärtämisestä, millä asioilla on todella merkitystä. Haluamme omistaa kappaleen läheisillemme, jotka ovat tukeneet meitä alusta alkaen.”

Timshel on:

Markus Bergfors – laulu ja kitara
Patrick Stenbacka – basso ja taustalaulu
Olli Nousiainen – kitara ja taustalaulu
Petter Erikslund – rummut
Daniel Ventus – koskettimet ja taustalaulu
Sebastian Jacobson – multi-instrumentalisti

Timshelin kotisivut