Vaasalainen Zerafia, tuttavallisemmin Terhi Tikkamäki, buukkasi viime vuonna studion kavereiden väsymättömän painostuksen jälkeen. Tuloksena oli pitkäsoiton mitalta soul-vivahteista pop-musiikkia. Debyyttijulkaisu Healing on ollut ihmisten saatavilla maaliskuusta alkaen.

Healing sisältää ensisekunnista viimeiseen sointuun Terhi Tikkamäen säveltämää, sanoittamaa ja tuottamaa musiikkia. Albumin kappaleet ovat Tikkamäelle äärimmäisen henkilökohtaisia.

– Jokainen levyn kappale on omistettu jollekulle ja jokaisella kappaleella haluan sanoa jollekin ihmiselle jotakin.

– Tekstit kertovat pääosin omasta elämästäni. Mukana on paljon tekstejä lapsuusajasta, aikuiseksi kasvamisesta ja elämän käännekohdista.

Healingin levyttämisessä kyse oli pöytälaatikon tyhjentämisestä. Levyn iäkkäimmän kappaleen rungon Tikkamäki on säveltänyt vain 12-vuotiaana. Hinku levyn tekemiseen ehti itää jo vuosia, mutta henkilökohtaisten tekstien levyttäminen tuntui etukäteen myös pelottavalta.

– Vanhat bändikaverit lupasivat kuitenkin lähteä levylle soittamaan ja kyselivät jatkuvasti levyn tekemisen perään. Lopulta kaverit ilmoittivat, että ”Sulla on soittajat kasassa, nyt tehdään levy!”

Bänditreenejä ei pidetty, vaan soittajat kokoontuivat yhteen ensimmäistä kertaa studiossa. Äänittämään ryhdyttiin Tikkamäen vaatimattomien demoversioiden pohjalta.

– Oli kiva kuulla, miten pojat olivat tulkinneet sävellykseni. Sovituksia tehdessä tarvitsen avukseni muita ihmisiä ja saan olla kiitollinen, että sain levylle mukaan näin lahjakkaita soittajia. Ison panoksen levyn sovituksiin ja tuotantoon antoivat myös Hallafreakquency-studion Karri Kallio ja Mika Autio.

Levyn julkaisun jälkeen Tikkamäki studiomuusikkoineen löysi itsensä yllättävästä tilanteesta.

– Levyä tehtäessä ei ollut tarkoitus perustaa bändiä ja lähteä keikkailemaan, mutta studiossa oli niin hauskaa ja soittajien ajatukset osuivat niin hyvin yhteen, että kaikki olivat sitä mieltä, että nyt perustamme bändin.

Zerafian keikkakokoonpanoon kuuluvat vokalisti Terhi Tikkamäen lisäksi pianisti Teemu Salo, basisti Joni Teirikangas, kitaristi Eero Kortesoja sekä rumpali Rami Rissa. Yhtyeen jäsenten muut projektit vaihtelevat Janne Tulkin taustayhtyeessä soittamisesta deathmetal-yhtye Carnalationiin. Osa väestä oli soittanut jo aiemmin yhdessä Denyall-metalliyhtyeessä, jossa Tikkamäki oli laulajana.

Ensimmäisen keikkansa yhtye soitti elokuussa Vaasan Taiteiden yössä. Haaveissa on tehdä Healing-albumille jatkoa.

– Seuraavissa treeneissä kokeilemme soittaa kahta uutta kappaletta. Sovitukset hoidetaan tästä lähtien kuntoon yhdessä treenikämpällä.

Biisivalinta:

”Tämän kappaleen on kirjoittanut burleski-Terhi. Kappale on levyltä tyylillisesti ja soundillisesti eniten sellaista musiikkia, mitä haluan tehdä. Tuntuu, että tässä äänenikin pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Teksti syntyi kymmenessä minuutissa auton kyydissä istuessa. Parhaat tekstit syntyvät aina yhdeltä istumalta.”

Zerafia on:

Terhi Tikkamäki – laulu
Teemu Salo – piano
Joni Teirikangas – basso
Eero Kortesoja – kitara
Rami Rissa – rummut

https://www.facebook.com/ZerafiaOfficial
https://play.spotify.com/album/295uG4Yw7b2pDhrgQqxjhN