Apus kertoo maaliskuussa julkaistulla Idyllit ja kulissit -EP:llään dramaattisen tarinan tavallisesta perheestä. Kun muu bändi takoo taustalla metallia, laulaja-kitaristi Joni Salomaa laulaa muun muassa siitä, miten perheenisä kaipaa pojaltaan arvostusta.

Apus on perustettu vuonna 2010 bändin jäsenten aiempien projektien jatkeeksi. Miehistöltä löytyy monien vuosien yhteistä soittohistoriaa.

– Minä ja Juho olemme soittaneet yhdessä niin kauan kuin ylipäätään olemme instrumenttejamme käpäilleet. Yläasteiässä soittelimme kahdestaan makuuhuoneessani siten, että kitarani oli liitetty vahvistimeen ja Juhon basso stereoihin, Joni Salomaa kertoo.

Kuva: Jonas Udd

Kuva: Jonas Udd

Apus soittaa popmetallia, johon yhdistellään harkitusti esimerkiksi kepeää punkia ja elektronisen musiikin vaikutteita.

– Laulumelodiamme ovat popahtavia, mutta soiton energia ja soundimaailma metallisia, Salomaa kuvaa.

– Se, että yhdistelemme erilaisia juttuja crossover-meiningillä on tietoinen valinta. Kaikilla jäsenillämme on tosi erilainen musiikkimaku. Esimerkiksi Akseli (kitara) tuo mukaan sankarikitarajuttuja ja Valtteri (koskettimet) elektronista meininkiä, Juho Ahlgren kertoo.

Tuore Idyllit ja kulissit -EP kertoo juonellisen tarinan nelihenkisestä perheestä, jota kohtaa tragedia. Kappaleissa esiintyy muun muassa peliriippuvainen poika ja perheensä imagosta huolestunut äiti. Biisit sanoittava Salomaa kokee yksilöä lähellä olevat tekstiaiheet itselleen sopiviksi.

– En halua kirjoittaa mustavalkoista mielipidelyriikkaa uskonnoista tai politiikasta. Yksittäisten ihmisten ongelmista on mukavaa ja haastavaa kirjoittaa, Salomaa perustelee.

– Yksi merkittävä vaikuttaja tekstien suhteen on Happoradion Aki Tykki. Hän käyttää hienoja sananvalintoja.

Apus pyrkii äänittämään tämän vuoden puolella parin biisin nettijulkaisun kahden EP:nsä jatkoksi.

– Myös pitkäsoiton tekemisestä on keskusteltu. Etsimme sellaisen äänittämistä varten yhteistyökumppania.

Biisivalinta:

”Biisissä tiivistyy hyvin se, mitä me olemme. Kappaleen säkeistöt ovat soiton puolesta aika progressiiviset, mutta laulumelodian mukana on silti helppo laulaa. Biisin päähenkilö on isä, joka havahtuu elämänsä ankeuteen ja tavallisuuteen, ja ryhtyy miettimään onko hänestä pojalleen miehen malliksi.”

Apus on:

Joni Salomaa – laulu ja kitara
Akseli Kangas – soolokitara ja taustalaulu
Juho Ahlgren – basso ja taustahuuto
Valtteri Niemi-Hukkala – koskettimet
Markus Mellin – rummut

http://apus.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/apusyhtye