Musiikki on tunteita herättävää touhua. Taitaa olla ihan sama, oletko promoottori, soittaja vai keikkamyyjä, niin tunteet ovat tavalla tai toisella mukana. Joissain tehtävissä ne on kuitenkin pyrittävä pitämään aisoissa ja antaa matikkapään hoitaa laskutoimituksia. Toki suurella sydämellä ja hyvällä perstuntumalla saa paljon aikaiseksi, mutta riskit kasvaa. Monien bändien alkutaipaleella on elmut ja muut yhteisöt olleet auttamassa bändiä pääsemään eteenpäin. Vapaaehtoistyötä rakastamansa asian eli musiikin eteen tarvitaan aina.

Tuosta aasinsillasta pääsenkin itse asiaan. VSAunionin vetäjä erosi, itse luomastaan ja aloittamastaan toiminnasta. Kovan väittelyn jälkeen oli tullut tulokseen, ettei voi olla vetäjänä siinä enää, koska hänen maailmankatsomuksensa estää häntä toimimasta kaikien bändien puolesta. Eli aatteellista blackmetallia hän ei halunnut mukaan VSAunioniin. Niin, musiikkia on aika moneen makuun ja aatteeseen. Bändien yhteenliittymisiä on ollut jos jonkinlaisia ympäri Suomen ja Vaasassakin useita, mutta monesti ne ovat kaatuneet siihen, että vetäjät (joita on usein ollut vain muutama) kyllästyvät tai eivät vaan enää jaksa vetää mukanaan tusinaa vapaamatkustajia, jotka kyllä keikkoja haluavat mutta kovin vähän tekevät itse niiden eteen. Itse olisin toivonut unionille pidempää elinikää, ehkä joku alkaa sitä vetämään uudestaan.

Luin keskustelua asian tiimoilta ja VSAunionin sivuilla vieraskirjassakin on muutama kommentti, jotka hieman säväyttivät. Paljon jaettiin kiitosta vetäjälle ja rispectiä annettiin. Niin kuuluukin, tekihän hän aika paljon töitä asiansa eteen. Mutta, tämä vanha virsi, Vaasa on perseestä, sai taas tuulta siipien alle. Kuinka mikään ei koskaan toimi, kuinka kaikki on perseestä jne jne… Markku käsitteli hieman aihetta taannoin omassa blogissaan. Musabisneksessä menestyminen on vaikeaa.  Joskus jopa yksittäisten keikkojen hommaaminen on raskasta puuhaa, mutta mikään ei ole Vaasassakaan mahdotonta. Uskon siihen, että ne bändit tai muusikot, jotka oikeasti haluavat ja tekevät lujasti töitä asiansa eteen, saavat menestystä. Aina se ei välttämättä ole suuria setelitukkuja takataskussa, mutta ehkä harrastusta ei tarvitse kokonaan maksaa itse.

Aikojen saatossa Vaasasta on ponnistanut montakin bändiä Suomen kartalle. Monet jopa kiertäneet eri maailmankolkkia. Näistä joitakin tunnen ja oman muistin mukaan eivät ole olleet koskaan suuria valittajia. Nöyrinä ovat tehneet töitä menestyksen eteen. Ottaneet selvää asioista, etsineet apuvoimia ja mahdollisuuksia yhdistää voimiansa muiden kanssa. Siinä pitää hieman karsia omasta mukavuudenhalusta, sillä koulu- tai työpäivän jälkeen pitää tehdä bändin eteen töitä, myydä keikkaa, tehdä biisejä, treenata, ottaa promokuvia tai käydä keikalla ja mennä seuraavana aamuna väsyneenä taas töihin tai kouluun. Raadollista hommaa alkutaipaleella.

Vaasassa tämän hetken tilanne ei ole kovin mairitteleva, ja siksi osa valituksista/valittajista on oikeassa ja heitä olisi myös hyvä kuulla. Bändeille on hankalaa (mutta ei mahdotonta) saada keikkoja. Ei ole sellaista paikkaa, minne saa tehtyä keikkailtoja ilman ettei jouduta tekemisiin bisnespuolen kanssa. Ravintoloitsijat joutuvat ajattelemaan oman asiakaskuntansa tarpeiden kautta asiaa. Kaikkia musatyylejä ei voi ottaa keikalle. Tämä monesti karsiikin marginaalisempia bändejä pois. Ravintolan pääelinehto on alkoholin tai ruoan myynti. Jos bändi karkoittaa porukkaa enemmän kuin se tuo paikalle, sitä ei ole siis syytä ottaa keikalle. Club 25 oli aikoinaan loistava siitä, että siellä pystyi toteuttamaan bändi-iltoja, joissa sai marginaalisempikin musiikki itsensä kuuluviin.

Volumen toiminta on ollut hyvässä vauhdissa alkuvuoden. Pari V-klubia on takana, kaksi bussireissua tehtynä Seinäjoelle ja Damn Seagullssin sekä Tumbleweedsin keikka parin päivän päästä Royalissa. Jäsenmäärä on kasvussa kovaa vauhtia. Yhteydenottaja eri puolilta Suomea satelee ja monenmoista yhtestyötarjousta on jo tullut vastaan. Toka vuosi on siis startannut vallan mainiosti. Hyvää helmikuuta kaikille ja ottakaahan jotain lämmintä juomaa, jotta lenssu pysyy loitolla.