Minä en voi sietää r&b:tä. Tämä voi tuntua teistä, rakkaat lukijat, oudolta: olenhan äänittänyt rytmikästä puhemusiikkia levylle ja ketkuttanut hanuriani Papin Nenän tanssilattian messinkitolppaa vasten kuin paraskin pissis. En pidä myöskään reggaesta, soulista enkä dubista, joita räppityypit tapaavat kuunnella. Mutta ennen kaikkea en pidä r&b:stä.

Eniten tässä juustoisessa musiikkityylissä minua tökkii sen laulumaneerit. En tiedä kelle – Beyoncelle, Christina Aquileralle vai Mary J. Bligelle – tulisi reklamoida siitä, että pilasivat kokonaisen sukupolven nuoria naislaulajia laulumaneereillaan. Idols-tuomarien edessä on nähty tuhansia näitä tapauksia, jotka yrittävät turboahtaa jokaisen sanan päättävän vokaalin täyteen temppuja. Miesosasto on sitten täynnä R. Kellyjä, jotka ovat helppo maali Dave Chappellen kaltaisille virnuilijoille. Akonista ei edes tarvitse sanoa mitään, tiedätte kyllä itse mitä ajatella.

Oma genre taitaa olla nyt kyllästetty, sillä ärränpee-laululintuset tunkevat jo popin tontille. En tiedä mikä on mennyt rock-paavi Bonoon, kun päästi Bligen ulvomaan Onen suoran lauluraidan pienille kiharoille. Kas kun ei pyytänyt Lil’ Kimiä räppäämään viimeistä säkeistöä. Männä viikolla taas kuulin, miten Leona Lewis kurittaa Run-coverillaan Snow Patrolia niin että napit lentävät flanellipaidan riveleistä. Paitsi että Snow Patrolin originaali on parempi, sen videossa ajetaan mopolla suohon, mikä lämmittää aina.

Kun oikein purkaa mieltään, joutuu sen jälkeen yleensä pakittamaan pari askelta taakse. Niin myös tässä kirjoituksessa, sillä onhan siellä hattaran keskellä myös John Legendin ja Andre kolmetonnisen Green Lightin kaltaisia, vastustamattoman hyviä biisejä. Jos Vaasan yökerhoissa jokainen soitettu biisi liikuttaisi puoliksikaan näin paljon, messinkitolppa saisi edelleen kyytiä viikottain. Ja sitten Speakerbox, Signmarkin euroviisubiisi! Vaikka Brandonin räpit ovat yllätyksetöntä tyhjiömuoviin pakattua räppiä, tuotanto on kohdallaan ja Osmo Ikonen laskee raidalle hienoimman laulukertsin mitä suomalaisten tekemässä mustan musan biisissä on koskaan kuultu. Onnea jätkille finaaliin! Kolmas helmi on Amerien 1 Thing, jota The Duken Danielkin rummuttelee silloin kun Mikko ei ole vahtimassa. Olisi näitä pari enemmänkin, mutta pakko seistä otsikon sanojen takana.

Tämänkertaisen loppukevennysvideon olen katsonut ehkä kymmeniä kertoja, mutta lirit meinaa vieläkin tulla punttiin. Ei ihme, että Kelly itse oli vähän hiilenä tämän nähtyään.

[youtube]XvQYU3dJ8Ts[/youtube]

Dave Chappelle as R. Kelly – Pee On You