Koska kuulit viimeksi junglea? Parempi nimitys genrelle on drum ’n’ bass, mutta koska termi on liian vaikea kirjoittaa, tässä blogissa puhutaan junglesta. Musiikkityylit kehittyvät, sulautuvat toisiinsa ja muodostavat uusia alalajeja, mutta voivatko ne kadota kokonaan maan pinnalta?

Kuten aina, Wikipediasta löytyy tietopaketti tästä musiikkityylistä, joka kävi Vaasassakin pyörähtämässä 90-luvun jälkipuoliskolla. Vaikka mokoma Mikael vesittikin genren imagon hahmottelemalla osuvan kuvan tyypillisestä junglen kuuntelijasta:

– siniseksi sävytetyt aurinkolasit
– harrastaa bleidausta
– kutsuu itseään dj:ksi mutta ei saa keikkoja

täytyy tunnustaa kuunnelleeni muutaman vuoden aika aktiivisesti mm. LTJ Bukemia ja Adam F:ää. Räppitaustastani huolimatta pidin enemmän leijuvasta rumpubassosta kuin varsinaisesta junglesta, jossa mc molotti biisin päälle.

Vaasaan junglen toi Janne Söderholm tai Kent Nylund, en osaa sanoa kumpi. Herrat voivat ratkaista vaikka Sakarin Villapaitapelillä, kummalle kunnia kuuluu.

Janne järjesti Clubilla isot Jungleroom-bileet, joita voidaan pitää täkäläisenä merkkipaaluna. Varsinkin koristelut (eli decot, kuten skenessä on tapana kutsua) ovat jääneet meikäläisen harvaan muistiin. Dj Kenth puolestaan piti junglea kaupungissa sitkeästi esillä ja järjesti useammat bileet Keltsussa, jossa meillä oli yhdet yhteisetkin kemut rap- ja jungleporukan kesken. Nuoremmalle sukupolvelle tiedoksi, että Keltsu oli Asemakadun ja Vaasanpuistikon kulmassa, juuri asunnoiksi rempatun Villatavaratehtaan kellarissa sijainnut nuorisotila. Tunnen oloni vanhaksi pelkästään tätä selittäessäni…

Nopea googletus paljastaa, että jungle saattaa olla kadoksissa, mutta ei kokonaan unohdettu. Viime keväänä aiheesta on näköjään pidetty oikein dokumenttifestivaali Helsingissä. Alkaisiko pop-kulttuurin parin vuosikymmenen pituinen sykli olla kohta siinä vaiheessa, että junglesta tulee taas muotia? Mieluummin siitä kuin grungesta. Uutta nousua odotellessa meillä on sentään Pendulum ja sen all-singing, all-dancing crap of the world.

Lopuksi videoterveiset Lontoon lähiöistä. Ai sättänä kun tämä biisi+video saa vieläkin kylmät väreet selkäpiihin.

[youtube]x8u7MNG-ug8[/youtube]

Goldie feat. Metalheadz – Inner City Life