Platinalevyillä ja palkintopysteillä suitsutettu superlahjakkuus Jori Sjöroos tuo Magenta Skycode -bändinsä toista kertaa Vaasaan. Alkutahdit herkkää vaihtoehtopoppia pursuavalle illalle tarjoaa kotikaupungin oma Meadow Island.

Magenta Skycode

Magenta Skycode

34-vuotiasta Jori Sjöroosia voi huoletta kehua 2000-luvun alun merkittävimmäksi suomalaiseksi poptuottajaksi. Siinä missä hänen PMMP:lle säveltämistään kappaleista on tullut platinalevyillä palkittua kansallisomaisuutta, on miehen oma bändi Magenta Skycode otettu kaupallisuutta toisinaan karsastavissa indiepiireissä avosylin vastaan.

Magenta Skycoden levyillä Sjöroos on itsevaltias, joka soittaa kaikki instrumentit ja hieroo pienimmätkin soundipoliittiset nyanssit mieleisekseen. Siviilissä hän on kuitenkin vaatimaton persoona, joka viihtyy paremmin kotona kuin kutsuvieraskekkereissä henkseleitä paukutellen. Taustalla pysyttely vaatii välillä luovia ratkaisuja – niinpä esimerkiksi Simple Pleasures -biisin videolla pääosassa ovat Sjöroosin sijasta hänen kissansa! Keikkabussissa kavereina matkustavat rumpali Niko Kivikangas ja basisti Kalle Taivainen.

Ehkä juuri Sjöroosin musiikillisen tinkimättömyyden vuoksi debyyttilevy IIIII:n ja lokakuussa 2010 julkaistun Reliefin väli venähti yli neljän vuoden mittaiseksi. Hyvää kuitenkin kannatti odottaa, sillä kakkosalbumi on uskomattoman kaunista kuunneltavaa. Kitarat soivat ilmavasti kuin Beach Boysin, The Curen ja Belle and Sebastianin muodostaman ajattoman popmusiikin ketjun jatkeena, ja kauniit stemmat nostavat tunnelman pilvien yläpuolelle Arcade Firen mahtipontisen pop-gospelin tavoin. Relief ehti jo napata vuoden 2010 parhaan alternative/indiealbumin Emma-palkinnon sekä vuoden parhaan kotimaisen albumin tittelin Sue-lehdeltä.

Meadow Island

Meadow Island. Kuva AJ Savolainen

Tyttö ja poika. Piano ja kitara. Päivänsäde ja menninkäinen? Jenni ja Joa. Toisiaan täydentävistä vastakohdista muodostuu Meadow Island, kohta kaksi vuotta toiminut vaasalaisduo. Joan menneisyys johtaa metallibändi Saraan, mutta monipuolinen biisintekijä haluaa kokeilla siipiään myös totutusta poikkeavissa ympäristöissä. Ville Maljan kanssa perustettu projektibändi Pedestrian’s Motor oli esimakua Joan sävelkynän kauniimmista kirjaimista, nyt Meadow Island jatkaa samalla polulla vielä akustisempaan suuntaan. Duon musiikki liippaa läheltä muun muassa Midlaken, Damien Ricen ja Jose Gonzalesin tuotantoa. Tori Amosin nimen mainitseminenkaan ei liene suuri vääryys.

Kotoisen kiireettömät soittosessiot muuttuivat nopeasti määrätietoiseksi tekemiseksi, kun Universal Music kiinnostui Meadow Islandin tekemisistä. Toukokuussa 2010 tehdyt lämppärikeikat Mark Laneganin ja Kashmirin kanssa tekivät bändiä tutuksi ja tasoittivat tietä debyyttialbumille. Syyskuussa julkaistu Meadow Island tarjosi hauraana, hidastempoisena ja koskettavana täydellisen ääniraidan sateiselle vuodenajalle.

Info

Volume Live: Magenta Skycode, Meadow Island
Perjantai 21.1.2011
Royal Nightclub, Hovioikeudenpuistikko 18, Vaasa
Ikäraja 18 vuotta
Liput 8 EUR (Volumen jäsenet 7 EUR)
Ennakkoliput myynnissä Vaasan Anttila Top Tenissä

Aikataulu

23:00 Meadow Island
00:15 Magenta Skycode

Tapahtuma Facebookissa