Pohjalaisen kakkossivua on jo pari päivää koristanut seuraavanlainen mikrouutinen:

”Yö ja Disco Ensemble kilpailevat yleisöstä
Vaasan yöelämää vilkastuttaa perjantaina Yö-yhtyeen keikka. Samaan aikaan esiintyy Disco Ensemble toisaalla kaupungissa. Osaavat näköjään muutkin kuin urheilutapahtumien järjestäjät hoidella hommat päällekkäin.”

Ensireaktiona tekisi mieli vastata nälvimiseen samalla mitalla ja kyseenalaistaa lehden tietämys musiikista. Bändeillä ei porilaisjuuristaan huolimatta ole juuri mitään yhteistä – toinen on suomirockin pönäkkä komeetta ja toinen takkutukkaisen altsunuorison sankari. Rakkaus on lumivalkoinen ja Black Euro tuskin soivat missään kotibileissä peräkkäin.

Tarkemmin ajateltuna kritiikki on kuitenkin ihan oikeutettua. Vuodet Cityn paikallistoimittajana ovat antaneet aitiopaikan vaasalaisen tapahtumajärjestämisen tasoon. Suurimmat puutteet siinä ovat mielestäni aina olleet:

1. Tiedotus – joko sitä on liian vähän tai se alkaa liian myöhään
2. Nettisivut päivittyvät kerran kahdessa vuodessa, kun mainostoimistolle on maksettu fyffeä faceliftistä
3. Olematon tiedonkulku tapahtumajärjestäjien välillä

Vuonna 2010 tiedotuksen taso vaihtelee laidasta laitaan, mutta hienosti hoidettuja caseja näkee koko ajan enemmän – esimerkkeinä vaikkapa Botnia Punishment ja Rocklandian lanseeraus. Kakkoskohta paranee, kun sivustoja rakennetaan entistä enemmän CMS:ien päälle ja Facebookissa tapahtumauutisen julkaisu on vain parin klikkauksen päässä. Mutta keskinäiseen tiedonkulkuun en kyllä keksi ihmelääkettä.

Kuvitellaanpa, että vaasalaisilla tapahtumanjärjestäjillä olisi yhteinen postituslista tai foorumi, jolla he voisivat keskustella tulevista illoista luottamuksellisesti. Käytettäisiinkö sitä väärin? Yksi bluffaisi järjestävänsä maailmanluokan bändin syys–lokakuussa joka lauantai ja korvamerkitsisi näin parhaat päivämäärät itselleen. Toinen katsoisi pahimman kilpailijansa bookkaukset ja lähtisi iskemään suoraan kapuloita rattaisiin. Kolmas lukisi edelleen sähköpostinsa kerran kuukaudessa ja lähettäisi listalle korkeintaan hassun kiertoviestin. Ja kaikesta huolimatta päällekkäisyyksiä tulisi, sillä isojen bändien keikkakalenteri ei ole mikään toivomuskaivo vaan logistisesti hyvin pitkälle mietitty produktio.

Musiikkia vakavasti seuraavat osaavat kyllä valita puolensa Yön ja Disco Ensemblen välillä, mutta illan baarivalintaan vaikuttaa moni muukin seikka. Minne tyttö- tai poikaystävä haluaa? Saako sieltä iskettyä tytön tai pojan? Paljonko liput maksavat? Missä on varmasti paljon porukkaa? Ei kai siellä ole liikaa porukkaa? Kadunmiehen ajatuksia on vaikea lukea, kun on itse liian syvällä järjestelyjen kiemuroissa. Ja sen takia Disco Ensemble ja Yö samana iltana ON hiukka huono juttu tämän kokoisessa kaupungissa.

Jospa koitetaan kääntää tämä voitoksi: perjantaina kaikki ovat ulkona Vaasassa! Aivan varppina! POPRP! Meillä on luvassa tämmöttistä: