Pahoittelut osalle lukijoista, mutta nyt poiketaan hetkeksi nörtticornerissa. Rakensin ensimmäisen WordPress-saittini muistaakseni 2007, mutta vasta tänä vuonna on alkanut tuntua, että pystyn suht nopeasti ja vaivattomasti tuottamaan julkaisukelpoista scheissea. Tsekkaa jos et usko: Wasa By Night, Klassikot ja Tuning.fi. Tässä yhteydessä nöyrä anteeksipyyntö Joonakselle, jolle työn alla oleva räppisaitti on kesken.

WordPressin erinomaisuus piilee pitkälti maksuttomissa lisäosissa, joita kehittäjäyhteisön jäsenet ovat koodanneet ja julkaisseet. Tässä viisi lisäosaa, jotka kuuluvat nykyisin työkalupakkini vakiokalustoon:

HeadSpace 2. WordPress on kohtuullisen hakukoneystävällinen jo paketista otettuna, mutta tällä lisäosalla voi parantaa näkyvyyttä entisestään. Voit kirjoittaa <title> ja <description> -tagit vaikka jokaiselle sivulle erikseen, tai sitten soveltaa erilaisia sääntöjä vaikkapa etusivulle, hakutulossivuille ja yksittäisiin merkintöihin.

WordTwit. Kuten olette saattaneet huomata, kaikki saitille tulevat artikkelit visertävät myös Volumen Twitteriin. Ei kovin omaperäistä, mutta helppoa ja tehokasta. Ja jo 52 käyttäjää on päättänyt seurata Volumen kuulumisia juuri Twitterin kautta. Homma hoituu tällä lisäosalla automaattisesti.

Get the Image. Kuvien käsittely oli pitkään melkoista tervanjuontia WordPressissä. Kehitystä on tapahtunut paljon, mutta tämä lisäosa helpottaa varsinkin thumbnailien eli pikkukuvien esittämistä artikkelilistauksissa. Get the Image on hyödyllinen myös silloin, jos sivuja päivittää joku kokematon. Kun olet ladannut kuvan koneelta artikkelin yhteyteen, voit käytännössä unohtaa sen – sivupohjassa määritellään, missä kohdassa ja minkä kokoisena kuva esitetään.

FormBuilder. Juttuidean, kilpailuvastauksen tai minkä tahansa palautteen lähetyskynnys madaltuu yllättävän paljon, kun sen voi naputella suoraan nettisivulta löytyvään lomakkeeseen. Tällä lisäosalla pystyy luomaan useita erilaisia lomakkeita hallintatyökalussa ja liittämään niitä artikkeleihin.

960.gs. Viimeinen suositteluni ei ole lisäosa vaan sivupohja. Web-suunnittelussa on vallalla trendi, jossa sisältö taitetaan vierekkäisille palstoille aivan kuin lehdissä konsanaan. Tämä johtaa helposti sisäkkäisten <div>-elementtien viidakkoon, josta ei pirukaan ota selvää ja joka todennäköisesti näkyy väärin osassa selaimia. 960 Grid Systemillä saa pyöräytettyä nopeasti monimutkaisiakin ruudukkoja koodin pysyessä ymmärrettävänä. Jos 960 pikseliä ei ole sopiva leveys sinun sivustollesi, tarjolla on palvelu joka generoi CSS:t haluamiesi mittojen mukaan.