Vaasan kesätapahtumien saaliinjaolle ilmoittautui tänään uusi rockfestivaali, Rocklandia. Tämä on se tapahtuma, josta bookkaaja Sam Jansson heitti lehdistölle teaseria heinäkuussa Rockperryn vaiettua. Sen jälkeen mediahuomio kääntyi Kymen rokkisirkuksen suunnitelmiin, mutta hieno homma, ettei ensiksimainittukaan jäänyt pelkäksi puheeksi. Katsotaanpa tulokkaan pläänejä hieman tarkemmin.

Paketti näyttää hämmentävän valmiilta. Kotisivut ovat pystyssä kolmella kielellä, bändejä on bookattu lähemmäs kymmenen ja jopa soittoajatkin on hahmoteltu. Yleensä festarit alkavat heräillä tiedotusrintamalla vasta hiihtolomien jälkeen, ja silloinkin infoa tihkuu bändi kerrallaan mahdollisimman epämääräisesti. Rocklandiasta voi jokainen tehdä johtopäätökset kertaheitolla.

Wasalandia on piristävä veto tapahtumapaikaksi. Miksi surkutella lumenkaatopaikan tylsää maisemaa, jos rakennetut puitteet löytyvät kivenheiton päästä? Jokainen esim. Kööpenhaminan Tivolissa tai Tukholman Gröna Lundissa käynyt on varmasti pannut merkille, että konsertit sopivat hyvin huvipuistomaailmaan. Pitkään alueella viihtyvä jättää väkisinkin myös rahaa jälkeensä. Nykyisin Wasalandian pääsymaksu on niin korkea, että se karsii aika tehokkaasti muut kuin leikki-ikäisten omistajat pois.

Kuvassa Rocklandian esiintyjistä Rock Fuel.

Sitten ohjelmaan. En ymmärrä kuinka tuntemattomat suomalais- ja ruotsalaisbändit toimisivat täällä paremmin kuin tunnetut suomalaiset, joilla Rockperry ajoi kiville. Vasabladetin uutisen kommenteissa nopeimmat valittelevat samaa asiaa, joten eivät nuo corrodedit ja devanit näytä olevan tuttua kauraa ruotsinkielisillekään. Lipun hinta näkyy olevan Perrystä tuttu kolmekymppiä, mutta Wasalandian yleisökapasiteetin on pakko olla tuhansia kävijöitä pienempi. Noh, ehkä järjestäjillä on vielä joku iso kala kiikarissa.

Rocklandia astuu ehkä hieman Rock’n Roll Circuksen varpaille, sillä tiedotteen mukaan tapahtumassa nähdään bändien lisäksi tanssia, musiikkiteatteria ja akrobaatteja. Bändien suhteen päällekkäisyyttä tuskin tulee, sillä sirkus nojaa vahvasti suomirockiin. Varsinainen kamppailu nähtänee akselilla kaupunki vs. kesämökki, sillä vaasalaisten pako kesäksi saaristoon ei ole pelkkä myytti. Mielenkiintoista nähdä, miten tapahtumat lähtevät tästä aktivoimaan kansaa. Ainakin Rocklandia aikoo järjestää pitkän sarjan lämppärikeikkoja Royalissa, joten eiköhän festarin nimi ole kesään mennessä tullut tutuksi.