Tervetuloa Koodausvartin pariin, rakkaat kolajuomien orjat. Facebook on julkaissut uuden ominaisuuden, joka todennäköisesti räjäyttää käyttäjien toisilleen jakamien linkkien lukumäärän. Ylläpitäjät voivat nyt lisätä omille kotisivuilleen Sinisen Peukun, kuten tälläkin sivulla.

Sinistä Peukkua helpommaksi linkkien jakaminen kavereiden kesken tuskin voi enää tulla. Kun painat nappia, FB-profiilisi seinälle tulee linkki kirjoitukseen. Eli kyse on samasta tutustua Tykkää-toiminnosta, joka on vain luikerrellut Facebookin ulkopuoliseen internetiin. Jos et ole kirjautuneena Facebookiin, selain pyytää sinua tekemään niin.

Tykkää-nappi asennetaan näin:

1. Mene Facebookin Like Button -ohjesivulle
2. Naputa generaattoriin sivustosi osoite ja säädä nappulan ulkoasu haluamaksesi
3. Paina Get Code
4. Kopioi ylemmän tekstikentän koodinpätkä leikepöydälle ja lisää se nettisivusi lähdekoodiin siihen kohtaan mihin haluat painikkeen ilmaantuvan.

Generaattorin avulla on mahdollista luoda painike vain yhdelle URLille kerrallaan. Sisällönhallintajärjestelmien käyttäjät haluaisivat tietysti nappulan automaattisesti jokaiselle uudelle sivulle, mikä vaatii pienen modauksen. WordPressissä homma hoituu näin:

1. Generoituun koodiin tämä muutos: […]like.php?href=<?php echo urlencode(get_permalink($post->ID)); ?>
2. Koodi liitetään sivupohjaan single.php (sekä tarvittaessa page.php)

Alkuperäiset ohjeet englanniksi

Aika näyttää, onko uutuudesta enemmän haittaa vai hyötyä: FB-käyttäjiä pommitetaan jo nyt melkoisella linkkien, tapahtumien ja viestien tulvalla. Kirjoittajia Sinisen Peukun ainakin luulisi motivoivan tuottamaan nettiin parempaa sisältöä, mutta linkkejä bisnesmielessä keräävien Deliciousin ja Diggin toimistoilla ollaan varmasti savet puntissa tällä hetkellä.