Paikannus on nyt kuuminta hottia nettipalvelujen saralla, ja jokainen mobiilisovelluksien kehittäjä miettii kuumeisesti miten hyödyntää puhelimissa yleistyvää GPS-vastaanotinta. Heidän haaveissaan sisältö mukautuu lukijan sijaintiin kuten ulkomainokset Minority Reportissa konsanaan. Suomalaisten yleisin puhelinsmalltalk, viidentoista sekunnin ”Missä sä oot?” -rituaalikin jäisi historiaan, jos kaverin sijainti on tiedossa koko ajan.
Maailmalla kouhotetaan tällä hetkellä etenkin Foursquaresta, joka Twitteriin tai Facebookiin yhdistettynä on eräänlainen citysuunnistuspeli. Vaasalaisista sankareistamme esimerkiksi Fläbä ja Lapa ovat innostuneet kirjaamaan Twitteriin menemisensä ja lounasmenunsa, mutta itse olen toistaiseksi pitänyt lokaatiot omana tietonani. Mashable kirjoittikin liian avoimuuden vaaroista kuukausi sitten otsikolla Kerjäämmekö tulevamme ryöstetyiksi? Nimittäin kun ilmoitat Twitterissä saapuneesi juuri Amarilloon bisselle, hämäräveikko tietää kotisi olevan tyhjillään.
Navigoinnin ohella toinen suosittu käyttötarkoitus paikkatiedolle on ulkoilureittien ja nähtävyyksien tallennus joko muille jaettavaksi tai omaksi treenipäiväkirjaksi. Nokia Sports Tracker on ollut olemassa tätä tarkoitusta varten jo pitkään, mutta nokialaisessani ei ollut GPS:ää eikä askelmittaria, joten palvelu jäi testaamatta. Nyt taskussa on kuitenkin iPhone, joten kun laulava myyntitykki Andy suositteli Map My Run -sovellusta, päätin kokeilla sitä saman tien.
Alku oli ainakin helppoa. Sovellus auki, satelliitin löydyttyä puhelin taskuun ja koirankakkaa poimimaan. Kierroksen jälkeen Map My Run lähettää kuljetun reitin palvelimelleen ja laskee kaikkea kivaa dataa, kuten keskinopeuden, poltetut kalorit ja säästyneen bensamäärän.
2,2 km. Ei se ihan näin menny. Yön Ritarilta ehkä onnistuisi kattojen yli liihottelu, mutta minulta ja piskiltä ei.
3,3 km. Nyt näyttää paremmalta. Map My Runissa pystyy muokkaamaan reittejään kätevästi kartan päälle piirtämällä, jos GPS on tyrinyt tallennuksen.
Palvelujen toimivuuden kannalta on tärkeää, että käyttäjät saadaan itse ilmoittamaan sijaintinsa, sillä IP-osoitteeseen pohjautuvat arvaukset menevät välillä yhtä hassusti pieleen kuin ylempi karttakuva. Jos Foursquareen on uskominen, tätä kirjoitusta viimeistellään jossakin Närpiön kasvihuonemaisemissa ja sohvalla muotiblogeja tankkaava EK onkin Lappväärtissä.