Kuinka moni ilahtui kuultuaan ensimmäistä kertaa Koulukaverit.comista? Palvelusta, josta pystyi lukemaan vanhojen luokkakavereiden kuulumisia ja lähettämään vaikkapa luokkakokouskutsut heille. Entäpä Freebokista, josta jokainen sai kotisivulleen ilmaisen vieraskirjan, jonka ulkoasun pystyi vieläpä kustomoimaan? Jollakin saattoi IT-kuplan paisumisen aikoihin olla Sunpointin tai Ioboxin ilmainen webmailikin vielä?

Kyseiset palvelut ovat eläviä esimerkkejä nettimaailman armottomuudesta. Erinomaisia kotimaisia palveluja, jotka jäivät kehitystyön puutteessa junnaamaan paikoilleen ja ovat sittemmin vanhentuneet lähes tarpeettomiksi. Facebook tekee saman kuin KK.com plus miljoona juttua enemmän, ja blogien sekä avoimen lähdekoodin alustojen ansiosta kommentteja saa kävijöiltä vaikkei osaisi koodata vieraskirjaa. Gmail on kerta kaikkiaan paras ilmainen sähköpostipalvelu, mitä maailmalla on tällä hetkellä tarjolla.

Onneksi Suomesta löytyy vielä käyttäjiä esimerkiksi IRC-Gallerialle, Amppareille ja Mikserille, ettei aivan kaikki tieto siirry Googlen tai Facebookin sateenvarjon alle. Liian vahva asema johtaa helposti mielivallan käyttöön, vaikka mottona kuinka olisi ”Do no evil”. Karun muistutuksen isojen poikien vallankäytöstä sai äskettäin sovellusroskaa poistavan FB Purity -skriptin kehittäjä, jonka fanisivu poistettiin tylysti Naamakirjasta. Jos sinut häädetään Facebookista, oletko enää olemassa?

FB Purity löytyy tämän linkin takaa. Jos kavereissasi on yksikin Mafia Warsin tai Farmvillen koukuttama, skripti on siunaus. Ja jos Googlen ylivalta saa sinut suunnittelemaan foliohatun hankintaa, lue Zen Habitsista amerikaksi opas Google-vapaaseen netinkäyttöön.