Tervetuloa Volumen askartelunurkkaukseen! Uusi kamera ja muotiviikon myötä lisääntynyt kuvaustarve herättivät halun oppia ottamaan parempia kuvia, joten tänään askarrellaan paskarrellaan lightbox.

Töissä joudumme Teron kanssa silloin tällöin räpsimään tuotekuvia dvd-levyistä, purnukoista ja kirjoista – ja sen jälkeen väkertämään niitä Photoshopissa pitkän pätkän, koska toimiston valaistus on niin huono. Luin eilen muutaman tutorialin kotitekoisen lightboxin rakentamisesta, ja tänään sain kauppareissulla kipinän kokeilla sellaisen väsäämistä itse. Hain seuraavat tarvikkeet:

Läpinäkyvä 50 litran säilytyslaatikko Jyskistä 14,95 €
2 kpl kohdevalaisimia Clas Ohlsonilta 5,90 €/kpl
– A2-kokoinen juliste
Työpöytävalaisin ja halpa jalusta löytyivät omasta takaa

Näistä rakennuspalikoista kokosin allaolevan pömpelin. Kuvausmallina toimi legendaarinen joystick Tac-2, sillä joka puolella kämppää lojuu myyntiä odottavaa Commodore-sälää.

Spottivalot pysyvät hyvin kiinni laatikon salvoissa, joita on mahdollista käännellä eri asentoon. Kuumien lamppujen kanssa kannattaa olla tarkkana, etteivät ne koske boksiin ja sulata reikää siihen.

Kokeilin laatikon seinämien läpi heijastamisen ohella myös suoraa valoa edestäpäin:

Useimmissa kotitekoisissa lightboxeissa laatikon seinämät vuorataan ohuella paperilla, jonka läpi valo sitten suunnataan, mutta laatikon läpikuultavat seinät rikkovat räikeimmät heijastukset, joten jätin paperin pois.

Tässä ensimmäisen kokeilun tulos. Valkotasapaino on korjattu Photoshopissa, mutta muuten kuvia ei ole tuunattu sen kummemmin. Yhden tai kahden pykälän ylivalottamisella esineen rajaus taustasta on helpompaa. Ei missään nimessä ammattilaistason tuotekuvia, mutta pesee kyllä 90 % Huuto.netin kamerakännykkäräpsäyksistä. Kolmannen spotin saatan vielä hankkia, jotta kaikissa valonlähteissä olisi sama värilämpötila.

Olutta, aahh.

Ai niin, se uusi kamera. Hankin itselleni joululahjaksi Canon PowerShot S90:n. Maksoin hieman pitkin hampain pokkarikamerasta halvan järkkärin verran, mutta tähän mennessä en ole katunut ostopäätöstä. Järjestelmäkamera laukkuineen on kerta kaikkiaan liian kömpelö paketti, että viitsisin kantaa sitä mukana siellä missä tapahtuu, ja S90 tarjoaa käsisäädöt ja kohtuullisen valovoimaisen objektiivin, joihin olen järkkäreissä mieltynyt. Kaikki muotiviikon kuvat on otettu S90:llä.