Vaasassa tapahtuu uutta nettirintamalla. Kaupunkifoorumi Vaasalaisia.info uudisti etusivunsa ja tänään VBL ja Peppar uutisoivat uudesta opiskelijaportaalista.

opvaasa

Opiskelijan Vaasa näyttää aika raakileelta siihen nähden, että VBL lupaa sen sisältävän ”kaiken Vaasan opiskelijaelämästä yhdessä paikassa”. Noh, saitti julkaistiin vasta tänään, joten annetaan sille aikaa täydentyä. Heti alkuun kuitenkin ihmetyttää, että vielä vuonna 2009 rakennetaan nettipalveluja, jotka ovat ihan irrallaan muusta internetistä. Ei RSS-syötettä, ei palaute- eikä kommenttimahdollisuutta saatika Facebook- tai Twitter-integraatiota – ainoastaan sähköpostilista. Tapahtumakalenterikin näyttää olevan suljettu ulkopuolisilta, vaikka opiskelijoita varmaan kiinnostaisi muidenkin kuin opiskelijayhdistysten järjestämä ohjelma.  Mutta kuten sanoin, odotellaan sivuston valmistumista eikä mussuteta turhaan.

vaasalaisia

Vaasalaisia.info teki Pohjanmaan tapahtumakalenterille ison palveluksen noutamalla sen tapahtumat etusivulleen. Virastomaisesta ulkoasustaan se on ehkä lähimpänä asemaa Koko Kaupungin Tapahtumakalenterina, jollainen tästä kaupungista vieläkin puuttuu. Vaasan Ikkunan viikottainen kalenteri olisi muuten hyvä, mutta netissä sitä pitää lukea idioottimaisesta näköislehdestä. Pohjalaisen kalenteri on ulkoasultaan ok, mutta järjestäjät eivät sitä näköjään ole löytäneet. Meteli ja Muusikoiden.net julkaisevat vain keikkoja ja Tapahtuma.tv:tä ei koeta paikalliseksi. Facebookistakin löytää paikallisia tapahtumia vain, mikäli kuuluu oikeisiin ryhmiin – haku toimii surkeasti. Meikäläinen raataa kuukausittain tuntikausia pitääkseen City-lehden tapahtumaosion kaupungin parhaana, mutta netistä sitä on turha etsiä.

Turussa toimiva Mobile on paras näkemäni viritys kaupunkikohtaisesta tapahtumakalenterista, ehkäpä sillä olisi markkinarakoa levittäytyä Vaasaankin? Tosin me järjestäjät emme kaipaa enää yhtään uutta palvelua, jonne tapahtumainfot tulee sirotella: päinvastoin pitäisi pyrkiä siihen, että tiedot syötettäisiin vain yhteen osoitteeseen, josta ne leviäisivät syötteiden avulla automaattisesti kaikille tahoille, jotka haluavat paikallisia tapahtumia julkaista.

Portaaleja on viritelty tähän kaupunkiin jo vuosikymmenen verran, mutta mikään niistä ei ole oikein ottanut tulta. Joku saattaa muistaa vielä Riehaan.nu:n, One Finlandin viitisen (?) vuotta sitten käynnistämän projektin, josta piti biletysraportteineen tulla jonkinlainen Vaasan vastine Stureplanille. Saitti taidettiin jäädyttää ennen puolivuotispäiväänsä. Mekin juonimme Akin kanssa muutama vuosi sitten, miten Vaasa.netin voisi kasvattaa pienen piirin foorumista nuorten aikuisten tapahtumaportaaliksi, mutta muut työkiireet ampuivat idean alas jo alkumetreillä.

Loppuun täytyy mainita hupaisa esimerkki siitä, miten projekteina rakennetuille nettisivustoille yleensä käy. Yksi ensimmäisistä webbiduuneistani oli taittaa Vaasan tilaama Vaasa4You-tietopaketti nettiin. Näin tapahtuikin, mutta julkaisun jälkeen matsku unohdettiin sellaisenaan nettiin, josta se löytyy vielä seitsemisen vuotta myöhemmin. Toivottavasti kaupunkiin ei vuosittain vaella bussilasteittain pettynyttä nuorisoa Vaasa Rulesin tai Water Carnivalien perässä…