Volumelaisista löytyy paljon taideintoilijoilta, joilla on palava halu syventyä musiikin lomassa myös taiteen pariin. Tätä tarkoitusta varten perustimme oman taidetiimin, jonka yhtenä tarkoituksena on tuoda esille paikallisia taiteilijoita ja heidän töitään. Juttusarjan ensimmäinen osa käsitteli Ritzissä ollutta 3/5-näyttelyä ja seuraavaksi ääneen pääsee Sara-yhtyeestäkin tuttu Joa Korhonen.

Taidenäyttely olohuoneessa.

Taiteilijahaastattelu – Joa Korhonen

Kävimme muutama viikko sitten haastattelemassa kuvataiteilija Joa Korhosta. Taiteensa lisäksi vaasalainen monilahjakkuus toimii laulaja-kitaristina vuonna 1995 perustetussa Sara-yhtyeessä. Yhtyeen musiikki on kokenut melkoisia mullistuksia viimeisten vuosien aikana ja alun perin metallipainotteista musiikkia soittanut yhtye valloittaa kuulijat nykyään kitaravetoisella ja pehmeällä elektropopillaan.

Saavumme tapaamiseen ja Joa ottaa meidät hyväntuulisena vastaan. Olohuone on täynnä abstrakteja muotokuvia ja pääsemmekin heti nauttimaan pienimuotoisesta taidenäyttelystä. Taustalla soi rauhallista ambient-musiikkia ja ilmassa on pientä jännityksen tuntua. Sitten asiaan!

Veil 29,7x42

VEIL

Mistä kaikki on lähtenyt?

Joa kertoo taiteen olleen aina osa elämää ja piirtäminen rakas harrastus jo nuoresta lähtien.

  • Aloitin piirtämisen kokeilemalla ja luonnostelemalla erilaisia asioita A4:lle ja siitä se pikkuhiljaa lähti. Luonnoksia tulee edelleen tehtyä paljon piirtämällä, mutta maalaaminen on sittemmin vienyt mennessään. Saran kanssa pidettiin silloin paussia, taisi olla vuosi 2013 ja tarvitsin muuta tekemistä. Silloin tauluja alkoi syntymään.

Joa opiskeli jonkin aikaa Jurvassa kuvallisen ilmaisun linjalla. Koulussa maalauksen opettaja saattoi kesken kaiken sotkea työvaiheessa olevan taulun ja käski aloittamaan alusta. Monet ottivat opettajan tyylin herkästi itseensä, mutta Joa kertoo oppineensa, kuinka tärkeää on uskaltaa vaihtaa suuntaa ja aloittaa puhtaalta pöydältä.

JOHN DOE 40x40cm

JOHN DOE

 

 

 

 

Mistä saat inspiraatiota taiteeseen?

  • Inspiraatio lähtee usein muusta taiteesta. Esimerkiksi Instagramista muiden taiteilijoiden kuvia selatessa kehittyy käsitys siitä, millaista taidetta haluaa itse tehdä. Erityisesti alkuaikoina Ryan Hewett on innostanut paljon ja toiminut oikeastaan esikuvana.

Joa kertoo, ettei tilaustöitä lukuun ottamatta pahemmin suunnittele teoksiaan, vaan aloittaa kokeilemalla erilaisia asioita kankaalle. Joskus taulut onnistuvat, joskus taas tuloksena on maalia täynnä oleva musta kangas, josta ei tullutkaan mitään.

Ammennatko musiikista inspiraatiota taiteeseesi?

  • Musiikki soi usein taustalla maalatessa, yleensä tulee kuunneltua leffasoundtrackeja tai muuta sellaista, jossa ei varsinaisesti lauleta. Paljon on tullut kuunneltua esimerkiksi Cliff Martinezin The Knick-sarjaan säveltämää soundtrackia.

Onko oman tyylin löytyminen ollut työn takana tai luonnollinen prosessi?

Overlooked 60x80cm

OVERLOOKED, taiteilijan sanoin ”Myrskynaama”.

 

  • Olen tehnyt tällaisia hahmoja ja kasvokuvia jo kauan aikaa ja oma tyyli on siinä pikkuhiljaa kehittynyt. Ihmisethän aina näkevät valmiin ja onnistuneen taideteoksen, vaikka todellisuudessa takana on vuosien harjoitus ja lukuisia epäonnistuneita teoksia.

Joa kävelee ympäri asuntoa kahvikuppi kädessään, esittelee tauluja ja kertoo meille eri tekniikoista, joita kussakin maalauksessa on käytetty. Mies väittää, ettei tiedä taiteesta juuri mitään. Tätä on tosin vaikea uskoa katsellessa teoksia, joita yhdistää vahva tunnistettava tyyli ja taitava värien sommittelu.

Itselleen merkittävimmiksi tauluikseen taiteilija mainitsee niin sanotut ”myrskynaamat”, joilla taiteilija viittaa uusimpiin tauluihinsa. Tärkeä on myös muista poikkeava, täynnä kirjoitusta ja itselle läheisten ihmisten nimiä sisältävä taulu.

Mitä suunnitelmia tulevaisuudessa siintää taiteen saralla?

  • Kaikki lähti huvista, mutta pyrin menemään eteenpäin tämän jutun kanssa. Taidenäyttelyitä olisi kiva pitää ja se on ollut tarkoituskin, mutta siihen vaaditaan aina hieman ylimääräistä rahaa, sillä gallerian vuokra ja kehystäminen maksavat.

Maalauksia alkaa olla jo melkoinen määrä ja taiteilija tuskaileekin tilan puutetta. Suurin osa tauluista on myytävänä ja niiden soisi päätyvän pikkuhiljaa uuteen kotiin. Joan töihin pääset tutustumaan lähemmin täältä.

Tästä voit tutustua Joan mainitsemaan Cliff Martinezin musiikkiin:

Lämmin kiitos Joalle haastattelusta!

  • Veera & Milja